To je to što me zanima!

Meni za EU: Diplomatima kruh i sol, a onda inćuni i janjetina

Za strane uzvanike predsjednik Ivo Josipović i premijer Milanović su organizirali večeru čijim menijem se predstavila Hrvatska. Svaki slijed je bio popraćen i vinima
Vidi originalni članak

Za strane uzvanike predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović su organizirali večeru čijim menijem se predstavila Hrvatska. Naš državni vrh kaže da nudi "sezonske, lokalne i divlje okuse, ali i one zanemarene, zaboravljene".

Svaki slijed, od soli, preko ribe i mesa, pa do deserta salenjaka je popraćen pričom o proizvodu i biranim vinima.

Kruh poslužen s cvijetom soli

Predsjednici, premijeri i drugi gosti bili su dočekani kruhom od šest žitarica koji su poslužili s cvijetom soli iz Paške solane. Poruka je da je topao kruh i par zrna soli iskrena dobrodošlica običnog čovjeka.

Uz to je bio poslužen pjenušac Tomac brut Classic s Plešivice kao naš najbolji pjenušac.

Slijedilo je predjelo sastavljeno od autentičnih kozjih i ovčjih sireva iz različitih regija posluženo uz organsko povrće. Želja je bila pokazati zdrave i zelene hrvatske pašnjake i zemlju. Uz to je bila poslužena istarska Coronica Gran malvazija 2009. i baranjska Graševina Goldberg Belje 2011.

Inćuni i janjetina

Red za plavu ribu se sastojao od tri inćuna. Jednog mariniranog, jednog konfitiranog i jednog slanog. Prilog su lički bili mladi krumpir i svježe povrće. Ovim slijedom se predstavila jadranska obala, pa su i vina bila prikladna: hvarski Zlatni Pošip  2010. i Lagunin istarski Festigia Merlot 2010.

Glavno jelo je bilo janjetina ispod peke poslužena s bobom, grahom, kupusom, začinjena koromačom i smiljem. Pripremom tog tradicionalnog jela na moderniji način željelo se prezentirati spoj tradicije, ali i suvremenosti. Izbor vina je bio dalmatinski i slavonski: Stina plavac mali Barrique  2010. i kutjevački  Crni pinot De Gotho 2012. godine.

Kroz desert salenjak, kolač koji se tradicionalno u kontinentalnoj Hrvatskoj priprema sa svinjskim salom tijekom kolinja, Vlada je pokušala povezati cijelu Hrvatsku. Salenjak je zato bio s marelicama i začinima iz drugih regija.

Vina uz desert su bila Krauthaker Zelenac - izborna berba bobica 2009. godina i Traminac Principovac – izborna berba 2010. 

Uz te delicije koje su pripremili chef  Dino Galvagno i catering Zvona,  visoki uzvanici krijepili su se dva sata, a zatim su otišli na Trg bana Jelačića gdje je održana svečana proslava. 


Idi na 24sata

Komentari 98

  • CrvenobradiGusar 01.07.2013.

    Zbog kruha i soli cijeli državni vrh treba dati ostavku. Ili im je netko podmetnuo kukavičje jaje ili i sami dolaze iz takvog okruženja u kojem se gosti dočekuju sa kruhom i soli. Nevjerojatno.Pa gdje su nestali sir i vrhnje, dalmatinski pršut, slavonski kulen i ine delicije naše bogate kuhinje. Sramota, sram vas bilo.

  • trivulj 01.07.2013.

    Poštovani, počnite pisati s isključenim Caps Lockom kao i svi ostali korisnici na portalu. LP, Admin

  • trivulj 01.07.2013.

    ostace po neka mrvica i za vas komsije,,,,,nemojte se sikirati mnogo,,,,ima u bosni dobre jagnjetine uvijek,,,,,jagnjetina kod nas je uobicajena poslastica......hebiga nismo u EU ali i ne placemo za jagnjetinom..... BUJRUM KOMSIJE !!!!!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare