Obavijesti

News

Komentari 98

Meni za EU: Diplomatima kruh i sol, a onda inćuni i janjetina

Meni za EU: Diplomatima kruh i sol, a onda inćuni i janjetina
2

Za strane uzvanike predsjednik Ivo Josipović i premijer Milanović su organizirali večeru čijim menijem se predstavila Hrvatska. Svaki slijed je bio popraćen i vinima

VIDEO

Za strane uzvanike predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović su organizirali večeru čijim menijem se predstavila Hrvatska. Naš državni vrh kaže da nudi "sezonske, lokalne i divlje okuse, ali i one zanemarene, zaboravljene".

Svaki slijed, od soli, preko ribe i mesa, pa do deserta salenjaka je popraćen pričom o proizvodu i biranim vinima.

Kruh poslužen s cvijetom soli

Predsjednici, premijeri i drugi gosti bili su dočekani kruhom od šest žitarica koji su poslužili s cvijetom soli iz Paške solane. Poruka je da je topao kruh i par zrna soli iskrena dobrodošlica običnog čovjeka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uz to je bio poslužen pjenušac Tomac brut Classic s Plešivice kao naš najbolji pjenušac.

Slijedilo je predjelo sastavljeno od autentičnih kozjih i ovčjih sireva iz različitih regija posluženo uz organsko povrće. Želja je bila pokazati zdrave i zelene hrvatske pašnjake i zemlju. Uz to je bila poslužena istarska Coronica Gran malvazija 2009. i baranjska Graševina Goldberg Belje 2011.

Inćuni i janjetina

Red za plavu ribu se sastojao od tri inćuna. Jednog mariniranog, jednog konfitiranog i jednog slanog. Prilog su lički bili mladi krumpir i svježe povrće. Ovim slijedom se predstavila jadranska obala, pa su i vina bila prikladna: hvarski Zlatni Pošip  2010. i Lagunin istarski Festigia Merlot 2010.

Glavno jelo je bilo janjetina ispod peke poslužena s bobom, grahom, kupusom, začinjena koromačom i smiljem. Pripremom tog tradicionalnog jela na moderniji način željelo se prezentirati spoj tradicije, ali i suvremenosti. Izbor vina je bio dalmatinski i slavonski: Stina plavac mali Barrique  2010. i kutjevački  Crni pinot De Gotho 2012. godine.

Kroz desert salenjak, kolač koji se tradicionalno u kontinentalnoj Hrvatskoj priprema sa svinjskim salom tijekom kolinja, Vlada je pokušala povezati cijelu Hrvatsku. Salenjak je zato bio s marelicama i začinima iz drugih regija.

Vina uz desert su bila Krauthaker Zelenac - izborna berba bobica 2009. godina i Traminac Principovac – izborna berba 2010. 

Uz te delicije koje su pripremili chef  Dino Galvagno i catering Zvona,  visoki uzvanici krijepili su se dva sata, a zatim su otišli na Trg bana Jelačića gdje je održana svečana proslava. 


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 98
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto