To je to što me zanima!

Obilne kiše ponovno potopile Crikvenicu, Rab, Kozari Bok...

Prema neslužbenim podacima, sinoć su u Crikvenici pale 183 litre po četvornom metru, a tijekom protekla 24 sata u Krku 94 litre i u Delnicama 65
Vidi originalni članak

Izuzetno obilna kiša koja je padala gotovo cijelu noć na području Kvarnera izazvala je poplave, a najteže stanje je u Crikvenici i Novom Vinodolskom, gdje su zatvorene za promet poplavljene ceste.

U mjestima Buševec i Rakitovec pored Velike Gorice pala je tuča i u 15 minuta zatrpala cijelo dvorište, javio nam je čitatelj.

POGLEDAJTE GALERIJU:

Prema neslužbenim podacima, sinoć su u Crikvenici pale 183 litre po četvornom metru, a tijekom protekla 24 sata u Krku 94 litre i u Delnicama 65.

Tako se u Crikvenici izlio iz korita potok Dubračina te poplavio okolno područje. Pod vodom je cijelo glavno gradsko parkiralište uz more, kao i drugi dijelovi najužeg centra. Voda je prodrla i u gradsku sportsku dvoranu te osnovnu školu te vatrogasci crpe vodu uz tih objekata. Poplavljene su i neke privatne kuće, doznaje se od vatrogasaca. Tijekom jutra obavili su četrdesetak intervencija.

U Novom Vinodolskom je zbog velike količine vode zatvorena cesta Bribir-Novi Vinodolski u zoni trgovačkih centara. Na Krku je kiša izazvala najviše problema u središnjem dijelu otoka na području Malinske, Omišlja i Dobrinja te su i tamo vatrogasci morali dvadesetak puta izlaziti na intervencije.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković na upit novinara danas u Kraljevici da komentira sve češće pojave poplava, kazao je da je bio jutros u Novom Vinodolskom, na mjestu gdje se uvijek nakon vrlo obilnih oborina događaju poplave. Tamo treba proširiti korito rječice Ričine, a taj projekt pripremaju Hrvatske vode, rekao je Butković. Slična situacija je bila i u Zadru, te je zadatak Hrvatskih voda da održavaju postojeću infrastrukturu, ali i graditi nove vodotoke i kanale, rekao je ministar. 

Meteoalarm u crvenom: Kiše će padati danima i rušiti rekorde

Kiša koja će padati sljedeći dana srušit će rekorde padalina, a Meteoalarm je za područje Istre, Kvarnera i sjevernog Jadrana stavio crveni alarm zbog obilne kiše i mogućih bujičnih poplava.

Najnoviji rekordi postignuti su već u subotu ujutro. Mjerenja DHMZ-a pokazuju da je u Rabu, prema još neslužbenim podacima, postignuta najveća mjesečna količina oborina od 384,7 mm i to u bilo kojem mjesecu. Rekord je dosad držao listopad 1992. godine, a mjerenja se prate od 1978. godine. Iako je palo 117 litara kiše u posljednjih 24 sata, dnevni rekord i dalje je ostao na 185 mm iz 2005. godine. 

Između 1 i 6 sati noćas je palo čak 183 litre kiše po četvornom metru u Crikvenici, a rekord za rujan je srušen i u Poreču i to čak 256,6 mm. 

No, kako će kiša padati cijeli vikend, a promjenjivo razdoblje se nastavlja, osobito u zapadnim krajevima s čestim kišama, ponegdje i obilnijima, vjerojatno je da će rekordi i padati. S druge strane, u Slavoniji, Baranji i Srijemu u subotu se očekuje od 26 do 30 stupnjeva. U središnjoj Hrvatskoj mogu se očekiati pljuskovi i to većinom poslijepodne te navečer i u noći. Najviša temperatura bit će 22 do 25 Celzija. Kako prenosi HRT, u Gorskom kotaru i na dijelu sjevernog Jadrana može pasti 50 do 100 litara kiše. Dalmaciju čeka djelomično sunčano vrijeme uz najvišu temperaturu do 28 stupnjeva, prenosi HRT.

Idi na 24sata

Komentari 48

  • LANA555 16.09.2017.

    Ok eto i stiglo u Zg.A kaj priroda kad su ljudi zločesti pojedini hahaha pa ispaštaju i dobri zbog zločestih.

  • Vipera.berus_1 16.09.2017.

    Otidjite na stranicu "Meteosat 0 degree Infrared 10.8 Central Europe" i odvrtite snimku sinoc od 22:00 UTC pa do danas. Lijepo se vidi gdje je oblak stvoren i smjer kretanja prema Hrv. Nakon toga pogledajte satelitsku sliku lokacije 43.2362155,10.8674894 , na kojoj je 16 wsac cooling towera s kojima su to odradili.

  • NatalijaBokan 16.09.2017.

    ma kakva poplava u Kozari boku!?!

Komentiraj...
Vidi sve komentare