To je to što me zanima!

Milanović: Hrvatska treba biti lojalni saveznik, a ne podanik

Zadatak državnika je da bude svjestan onoga što njegova zemlja ne može, to znači da bude svjestan koje su granice njezinih mogućnosti i dokle može voditi svoje resurse, narod i građane, poručio je predsjednik
Vidi originalni članak

Hrvatska treba biti lojalni partner i saveznik a ne nečiji vazal ili podanik, dok je zadatak svakog državnika da bude svjestan onoga što njegova zemlje ne može, rekao je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović na obljetnici Hrvatskog vojnog učilišta u utorak.

„Ni prema kome sa zlobom i pakošću, prema svima s dobrom voljom, ali uvijek imajući pred očima hrvatski interes. Lojalni partneri i saveznici – da. Međutim, ničiji vazali i podanici, to nitko među nama ne želi” rekao je Milanović pred brigadirima i djelatnicima HVU-a „Franjo Tuđman” na obilježavanju 31.obljetnice tog učilišta.

 

Hrvatska se, kao mala nacija, mora znati prilagoditi okolnostima koje nastaju ritmom događaja i odluka na koje nije imala utjecaj i koje su izvan njezine kontrole, smatra predsjednik Republike.

„Za osobe koje su oportunisti u privatnim odnosima, često se kaže da su pokvarene, međutim kada su u pitanju međunarodni odnosi, oportunizam i prilagodljivost, bez cinizma i pokvarenosti, čine formulu opstanka i napretka malih nacija”, istaknuo je.

'MAKNITE SE OD MAKSIMIRA' Milanović: Stadion gradite u Turopolju, šta ja znam. To je mali novac, pola bombardera

S druge strane, zadatak državnika nije da umišlja što njegova zemlja može i za što je sve sposobna, dodao je.

„Zadatak državnika je da bude svjestan onoga što njegova zemlja ne može, to znači da bude svjestan koje su granice njezinih mogućnosti i dokle može voditi svoje resurse, narod i građane”, kazao je Milanović.

VIDEO: MILANOVIĆ OPLEO PO PREMIJERU 'Kaže Plenković da nas gleda. Tko? Udba iz koje je potekao? Braco, idi u Ukrajinu i bori se'

Predsjednik smatra da „bez prilagodljivosti okolnostima prijetimo sami sebi da odletimo kao guske u maglu.”

Godina na izmaku bila je prepuna izazova koji su pojačali sposobnosti hrvatskih vojnika, rekao je brigadni general i zamjenik zapovjednika HVU-a Blaž Beretin.

„Trajna zadaća HVU-a stalno je prilagođavanje novim izazovima u području obrane i sigurnosti, što smo pokazali u prethodnim godinama kroz pandemiju i potrese”, napomenuo je.

SAJAM VINA Predsjednik Zoran Milanović primio organizatore i sudionike ovogodišnje Sabatine

Za sljedeću godinu najavio je projekte i suradnju sa znanstvenom zajednicom i ministarstvima, dok će kvaliteta programa ostati u fokusu učilišta, koje je od 2014. punopravna članica zagrebačkog Sveučilišta.

„Ulaganje u znanje jedina je prava investicija za budućnost neke zemlje koja će se višestruko vraćati”, kazao je brigadir Beretin.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • audi6 20.12.2022.

    Kao da ga je Tito ucio ,je..ga on

  • 20.12.2022.

    ae precjedniče kad se ispred svega postavi vlastiti interes zna se čiji ondak ništ ni bitnije od toga ni država ni narod...

  • bečar-bečar 20.12.2022.

    stanje naše vojske je katastrofalno i to nikoga ne zanima ali kad treba zamračiti milijune - onda se kupuju avioni.

Komentiraj...
Vidi sve komentare