To je to što me zanima!

Milanović misli da je Mesija koji će spasiti Hrvate od HDZ-a. Je li u pravu? I koja je cijena toga?

U dosad neviđenom proglasu, predsjednik Republike objavljuje da postaje kandidat za premijera. Time narušava ustavni poredak, poručuje da je SDP impotentan, a on je prorok bez kojeg se ne može srušiti HDZ.
Vidi originalni članak

Prije tjedan dana ponavljao je novinarima kako na parlamentarnim izborima neće podržati nikoga.

A danas, Zoran Milanović, predsjednik Republike, objavljuje da će biti nositelj liste SDP-a u prvoj izbornoj jedinici. 

"Došlo je vrijeme da se konji sedlaju", poručio je aktualni predsjednik države u dosad neviđenoj situaciji u demokratskoj povijesti Hrvatske.

U načelu trodiobe vlasti predsjednik Republike trebao bi biti nestranačka osoba, neovisni politički akter koji vodi brigu o funkcioniranju države i sustava, koji raspisuje izbore i na kraju daje mandat budućem premijeru, a sada se taj balans narušio činjenicom da šef države ulazi u izbornu utrku na strani jednog od sudionika izborne utrke.

DAJTE SVOJ GLAS ANKETA Koga biste za premijera - Plenkovića ili Milanovića?

Gori od Tuđmana

To je presedan u posttuđmanovskoj Hrvatskoj, premda je Franjo Tuđman kao predsjednik Republike u devedesetima znao biti nositelj HDZ-ovih lista na parlamentarnim izborima, ali u polupredsjedničkom sustavu gdje je šef države ujedno postavljao premijera i imenovao Vladu.

Sada imamo trodiobu vlasti, zamišljenu i kao sustav međusobne kontrole.

Milanović, međutim, razbija taj sustav i uključuje se kao predsjednik države na parlamentarne izbore, kao novopečeni SDP-ov Franjo Tuđman. I ako pobijedi, bit će premijer, a ako izgubi, namjerava se vratiti na funkciju predsjednika.

On ide spašavati SDP i ljevicu od Andreja Plenkovića i HDZ-a.

To bi moglo prodrmati političku scenu, mobilizirati glasačko tijelo, stvoriti pokret otpora HDZ-u i pomoći ljevici da se napokon domogne vlasti. I da se Milanović domogne premijerske funkcije.

No ovo je velika lutrija gdje su mogući neočekivani ishodi.

Zbunjeni birači

U prvom redu, birači bi mogli biti zbunjeni i zatečeni ovom situacijom. Do zakazanih izbora mogla bi se u javnosti više voditi rasprava o Milanovićevom potezu, nego o suštini, programima, oporbi i kandidatima.

Drugo, ovime Milanović pokazuje da je oporba slaba, bezidejna, bez lidera, da je SDP slab i obezglavljen i da mora doći "tata s Pantovčaka" spasiti Peđu Grbina i prijatelje.

Treće, Milanović je uvijek bio najbolji motivator druge strane. Znao je više motivirati birače HDZ-a i desnice da krenu u organizirane akcije i na izbore, a onaj na koga se Milanović namjerio, u pravilu nije loše prolazio na izborima.

Četvrto, Milanović se ukazao kao Mesija.

REAKCIJA IZ DP-A Penava o Milanovićevoj odluci: 'Nakon njegove kandidature stvari se stubokom mijenjaju!'

SDP-ov Mojsije

Njegova retorika o "rijekama pravde" asocira na kompleks Mojsija koji će razgrnuti Crveno more i odvesti Hrvate u obećanu zemlju očišćenu od HDZ-a. Samo se njega čekalo da spasi Hrvatsku, a može se negdje u svemu tome izvući i zaključak kako zapravo spašava sebe. Želja za funkcijom premijera uključuje i želju za kontrolom državnog aparata, obavještajnih službi, DORH-a, Uskoka... Zar je izbor Turudića toliko uplašio

Milanovića da se morao uključiti u parlamentarne izbore?

I peto, što danas povezuje Milanovića i SDP?

Izjave i politika predsjednika države u zadnjih nekoliko godina, njegov stil, retorika, nastupi, odstupaju ne samo od SDP-ova stila, nego često i od ideoloških zasada.

Recimo, autanje ministra Ivana Habijana. Napadi na ženske zastupnice. Izjave o Haškom sudu, genocidu u Srebrenici, Aleksandri Zec, o Rusiji i Ukrajini, o Europskoj uniji, odnos prema pandemijskim mjerama, cijepljenju, koketiranje s radikalnom desnicom, podilaženje populistima i suverenistima, Trumpove izjave i Trumpova politika.

Koliko je to blisko SDP-ovoj politici?

Koliko je to blisko SDP-ovim biračima?

KOMENTAR Milanović ipak ne ide na sve ili ništa, on u ovoj velikoj igri zapravo ništa ne može izgubiti

Zatvorite butigu

I ako to nije bitno, ako je bitno samo rušenje HDZ-a, onda Peđa Grbin i njegova ekipa mogu slobodno zaključati vrata stranke. 

Ako će Milanović ujediniti oporbu, onda će ujediniti desnicu, Most i Domovinski pokret, sa SDP-ovom koalicijom koja se politički i ideološki dijametralno razlikuje od desnice.

Možda Milanovićev manevar upali, da predsjednik države koji raspisuje izbore postaje kandidat na tim izborima, a ako izgubi trebao bi dati mandat svojem protivniku koji ga je pobijedio na izborima.

Možda Grbin i SDP-ovci misle da će ovo spasiti oporbu, ali Milanović ovime nanosi štetu demokratskom sustavu, ustavnom poretku, samom SDP-u i njegovu predsjedniku koji postaje i službeno "mali od kužine", a pomaže HDZ-u da skupi redove na parlamentarnim izborima koji bi se mogli pretvoriti u referendum protiv Zorana Milanovića.

A onda će Milanović, u slučaju poraza, sve to ponoviti na predsjedničkim izborima.

Milanović misli da pomaže, ali morao bi razmisliti o tome neće li time odmoći oporbi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Idi na 24sata

Komentari 19

  • Vladimir Zimsek 17.03.2024.

    Milanović je posljedica, a Plenković je uzrok. Tko je kriv za močvaru zna se, a tko će razbistriti močvaru tek slijedi da vidimo.

  • Prekobicnjak 16.03.2024.

    Franjo Tuđman kao predsjednik Republike u devedesetima znao biti nositelj HDZ-ovih lista na parlamentarnim izborima

  • Smoke_on_the_Water 16.03.2024.

    Gospon Klauški, neki dan ste napisali kolumnu od jednom lideru u HDZ-u i nekoliko lidera u SDP-ovoj kobasičastoj koaliciji. Što bi sa tim liderima? Zar je moguće da znalac kao Vi nije odavno shvatio  da tim dijelom pa i većim desnice upravlja Zoran Milanović? Što su sada Grbin, Taritaška, Oreškovićka, Puljak, Beljak, onaj bivši HDZ-ovac a sada neki liberal i  onaj iz IDS-a? Pijuni, žetončići ili su i dalje lideri?

Komentiraj...
Vidi sve komentare