To je to što me zanima!

Milanović nakon skandala pokrenuo opoziv šefa VSOA-e

U unutarnjem nadzoru kojeg su proveli djelatnici Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost utvrđeno je da su vojni špijuni pronevjerili sredstava namijenjena za službena putovanja
Vidi originalni članak

Nakon što je Nova TV objavila da je dio pripadnika Vojno obavještajne-sigurnosne agencije pronevjerio je najmanje dva milijuna kuna na službenim zadacima u Libanonu, Poljski i Litvi, predsjednik Zoran Milanović pokrenuo je razrješenje ravnatelja te agencije, general bojnika Ivice Kindera. 

Radi se o istrazi koju su djelatnici Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost proveli u Agenciji te utvrdili da su vojni špijuni pronevjerili sredstava namijenjena za službena putovanja.

Riječ je o sredstvima koja su pripadnici Agencije koristili prilikom odlaska u posjet misijama gdje u boravili hrvatski vojnici. Prema dostupnim informacijama, dio djelatnika koje se sumnjiči za pronevjeru više ne radi u VSOA-i. Priopćenje Ureda predsjednika prenosimo u cijelosti.

- Nakon što je dobio Izvješće Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) o Izvanrednom neposrednom stručnom nadzoru Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) od 19. rujna 2022. godine, a zbog opsega i težine povreda navedenih u Izvješću, predsjednik Republike Zoran Milanović stava je kako ravnatelj VSOA-e, kao osoba odgovorna za funkcioniranje Agencije, ne može više obavljati tu dužnost. Predsjednik Milanović stoga je uputio dopis predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću kojim je pokrenuo postupak za razrješenje general bojnika Ivice Kindera s dužnosti ravnatelja VSOA-e. Predsjednik Milanović postupak je pokrenuo u skladu sa čl. 66. st. 5. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske u kojemu stoji kako „postupak za razrješenje ravnatelja sigurnosno-obavještajnih agencija mogu pokrenuti Predsjednik Republike, predsjednik Vlade i Hrvatski sabor - stoji u dokumentu. 

Idi na 24sata

Komentari 102

  • croarmy47 23.09.2022.

    Milanovic sad i ti podnesi ostavku, ova afera je u tvojoj domeni, zasto nisi kontrolirao VSOA?

  • kajbiti 23.09.2022.

    Kaj je nered u vojsci, a nitko ne traži smjenu predsjednika?? Kako to?? Pa predsjednik je sam rekao da ON upravlja vojskom.  

  • Branymir 22.09.2022.

    ...."opoziv"... zar samo to? Za pronevjeru samo opoziv, to je za suspenziju i otkaz!

Komentiraj...
Vidi sve komentare