To je to što me zanima!

Ministar financija: 'PDV je najizdašniji porezni prihod, ne može se to samo tako mijenjati'

Ugostitelji i frizeri održali su prosvjede kojim od Vlade zahtijevaju snižavanje stope PDV-a. Ministar financija Zdravko Marić ističe kako Vlada provodi ideju snižavanja poreza
Vidi originalni članak

PDV je najizdašniji porezni prihod, naša opća stopa PDV-a je druga najviša u EU i Hrvatska je na samom vrhu po pitanju udjela prihoda od PDV-a u BDP-u. Ne ono pri vrhu nego smo zaista na vrhu po tom pitanju i to je neka struktura našeg gospodarstva. Ne može se to samo tako lako mijenjati. Mi smo u poreznoj reformi naglasak stavili na snižavanje izravnih poreza, no nismo zanemarili neizravne poreze, među kojima je PDV najvažniji, ali obzirom na sve okolnosti kakve jesu, s PDV-om moramo biti puno, puno oprezniji, poručio je ministar financija Zdravko Marić na zahtjeve frizera i ugostitelja za snižavanjem PDV-a. 

PRATITE UŽIVO: Zagreb: Prosvjeduju frizeri, a u podne se zatvaraju i kafići

Marić ističe kako je snižavanje poreza ideja koju Vlada provodi.

- Što se tiče daljnjih koraka, naravno da možemo razmišljati i razgovarati o svim temama, ali u okviru naših mogućnosti. Što se tiče iduće godine, mi smo u javno savjetovanje uputili paket zakona koji definiraju snižavanje stope poreza na dohodak, na dobit i bit će neke druge izmjene u sustavu poreza na dodanu vrijednost. Apetiti su uvijek puno veći od onog što imamo - rekao je podsjetivši kako je Vlada digla prag za ulazak u sustav PDV-a s 230.000 na 300.000 kuna. 

- Između ostalog da upravo ovima malima olakšamo. Ako su ispod tog praga, oni ni ne ulaze u sustav PDV-a. Čitav niz mjera je napravljen da se olakšaju uvjeti poslovanja - istaknuo je. 

PREDSJEDNIK HGK: 'PDV za ugostitelje? Treba ga smanjiti, povećalo bi potrošnju'

Stopa PDV-a, dodao je, snižena je u prvom krugu na isporuku električne energije te je tu došlo do punog efekta na račun korisnika. Snižena je stopa PDV-a, nastavio je, i na svježe meso, ribu, voće, povrće, ali da tu evidentno nije došlo do snižavanja cijena. 

- Ako je i došlo, nije pratilo u potpunosti pad poreza na dodanu vrijednost. Kroz porezne izmjene vi dajete nekakav poticaj da se određene stvari dogode, ali u konkretnom slučaju mi nismo do sada imali takvu praksu - rekao je.

Idi na 24sata

Komentari 36

  • miceksy 10.10.2020.

    A kako lidl.moze placati pdv na dobit u njemačkoj a poslije u hrvatskoj i unistava sve oko sebe sa niskim.cijenama.majmune koliko ti je platio da ga nedostaje kojeg god inspektora. Poreznu pošalješ u.lidl tamo.nesmiju .zabrana od države sta smo.mi toliki.rurkeli???

  • 09.10.2020.

    Ovakav pdv i parafiskalni nameti samo hrane nakaradni broj općina, županija, državnih ureda i agencija tj. državnu administraciju kakvu danas nema niti jedna civilizirana zemlja.

  • 08.10.2020.

    Ovaj je sredio Agrokor tako će i Hrvatsku .. Propali ekonomist iz Agrokora nam kroji sudbinu ...

Komentiraj...
Vidi sve komentare