To je to što me zanima!

Ministar gospodarstva: 'Nisam upoznat s detaljima Zakona o strancima jer nije iz mog resora'

Prema Zakonu o strancima Vlada više neće propisivati kvote za zapošljavanje stranaca, što je izazvalo buru u javnosti. Oporba ga je iskritizirala, stručnjaci upozoravaju da će se sniziti cijena rada u Hrvatskoj
Vidi originalni članak

Naši konzultanti su predstavili predsjedniku Vlade i članovima Savjeta završno izvješće o procjeni vrijednosti INA-e. Razgovarali smo i o pojedinim segmentima samog poslovanja i perspektivama, dotakli smo se i detalja oko financijskog momenta i daljnjeg tijeka aktivnosti, rekao je ministar gospodarstva,Tomislav Ćorić, nakon sastanka Savjeta za INA-u s konzultantima iz Lazarada po pitanju otkupa dionica naše naftne kompanije od mađarskog MOL-a. 

U iduća dva tjedna, dodao je, bit će još jedan sastanak s konzultantima nakon čega će ići s inicijativom da se predstavnici Vlade i MOL-a nađu. 

Novinari su upitali koja će biti cijena otkupa i ima li novca u proračunu za to, no Ćorić nije htio otkriti detalje. 

- Sam način realizacije te transakcije, ukoliko se hrvatska i mađarska strana usuglase po pitanju cijene je nešto o čemu će se još razgovarati i zato planiramo još jedan susret s konzultantima - rekao je. 

Upitan radi li se o dvije milijarde eura, koliko se do sada spominjalo, ministar je samo poručio kako o tome ne može govoriti. 

- Naša ideja je u samom startu bila da do ove transakcije dođe tako da se minimalno optereti proračun i tom kontekstu rasprave koje vodimo idu za rješenjima koja ne ostavljaju trag na javnom dugu Republike Hrvatske - rekao je. 

Na pitanje je li zadovoljan onim što im je predstavljeno na sastanku i je li optimističan oko cijele te situacije, Ćorić kaže kako je u većini slučajeva realni optimist pa tako i ovoj. 

- Ukoliko nas pitate da li smo i dalje za to da se INA, odnosno mađarski udio INA-e otkupi - da - poručio je.

Ima li kraja ovoj sagi, upitali su ga novinari još. 

- Ima, samo za ovakve procese treba vremena. Meni je drago što je javnost ima razumijevanja za ovo - rekao je. 

Novinari su se dotakli i Zakona o strancima prema kojem Vlada više neće određivati godišnje kvote za zapošljavanje stranih radnika, a oko kojeg se digla bura u javnosti. Dan ranije je ministar Ćorić poručio kako nije upoznat s tim Zakonom pa su ga novinari upitali ne bi li kao ministar gospodarstva treba znati detalje tog zakona, za kojeg i stručnjaci upozoravaju da će spustiti cijenu rada u Hrvatskoj.

- Jučer sam odgovorio na tu tezu. Što se tiče ulaska stranaca u Hrvatsku, neovisno o činjenici što smo proteklih godina imali situaciju da su deseci tisuća radnika ulazili i radili u Hrvatskoj, cijena rada, odnosno prosječna primanja u Hrvatskoj su kontinuirano rasla. Ja ne bih išao u tako radikalne i katastrofične prognoze. A činjenica da nisam upoznat s detaljima zakonskog prijedloga, koje nije iz mog resora, znači da sam malo više posvećen pitanjima iz vlastitog resora - poručio je. 

Na opasku novinara kako se ovo pitanje tiče gospodarstva, Ćorić kaže kako se sve tiče gospodarstva. 

- Nisam do kraja upoznat s tim detaljima u Zakonu pa ne bih više ni komentirao - zaključio je.
 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 10.09.2020.

    Intervju kod Ladišića na N1 je sve pokazao. Ne želi reči pošto je tona nafte koju je data Mađarima, kolika je ukupna njena vrijednost godišnje jer tobože ne zna najnoviju cijenu. Bitno mu je da je MOL- ova INA pozitivna i još je rekao da Plenković ne mora znati sve. Jezivo.

  • Luna777 10.09.2020.

    Ovaj ministar čini se nije sa ničim ni upoznat. Kad im se postave škakljiva pitanja, oni jednostavno kažu da nisu upoznati i novinari ih ostave na miru. Dokle tako.

Komentiraj...
Vidi sve komentare