Obavijesti

News

Komentari 2

Ministar gospodarstva: 'Nisam upoznat s detaljima Zakona o strancima jer nije iz mog resora'

Ministar gospodarstva: 'Nisam upoznat s detaljima Zakona o strancima jer nije iz mog resora'
1

Prema Zakonu o strancima Vlada više neće propisivati kvote za zapošljavanje stranaca, što je izazvalo buru u javnosti. Oporba ga je iskritizirala, stručnjaci upozoravaju da će se sniziti cijena rada u Hrvatskoj

VIDEO

Naši konzultanti su predstavili predsjedniku Vlade i članovima Savjeta završno izvješće o procjeni vrijednosti INA-e. Razgovarali smo i o pojedinim segmentima samog poslovanja i perspektivama, dotakli smo se i detalja oko financijskog momenta i daljnjeg tijeka aktivnosti, rekao je ministar gospodarstva,Tomislav Ćorić, nakon sastanka Savjeta za INA-u s konzultantima iz Lazarada po pitanju otkupa dionica naše naftne kompanije od mađarskog MOL-a. 

U iduća dva tjedna, dodao je, bit će još jedan sastanak s konzultantima nakon čega će ići s inicijativom da se predstavnici Vlade i MOL-a nađu. 

Novinari su upitali koja će biti cijena otkupa i ima li novca u proračunu za to, no Ćorić nije htio otkriti detalje. 

- Sam način realizacije te transakcije, ukoliko se hrvatska i mađarska strana usuglase po pitanju cijene je nešto o čemu će se još razgovarati i zato planiramo još jedan susret s konzultantima - rekao je. 

Upitan radi li se o dvije milijarde eura, koliko se do sada spominjalo, ministar je samo poručio kako o tome ne može govoriti. 

- Naša ideja je u samom startu bila da do ove transakcije dođe tako da se minimalno optereti proračun i tom kontekstu rasprave koje vodimo idu za rješenjima koja ne ostavljaju trag na javnom dugu Republike Hrvatske - rekao je. 

Na pitanje je li zadovoljan onim što im je predstavljeno na sastanku i je li optimističan oko cijele te situacije, Ćorić kaže kako je u većini slučajeva realni optimist pa tako i ovoj. 

- Ukoliko nas pitate da li smo i dalje za to da se INA, odnosno mađarski udio INA-e otkupi - da - poručio je.

Ima li kraja ovoj sagi, upitali su ga novinari još. 

- Ima, samo za ovakve procese treba vremena. Meni je drago što je javnost ima razumijevanja za ovo - rekao je. 

Novinari su se dotakli i Zakona o strancima prema kojem Vlada više neće određivati godišnje kvote za zapošljavanje stranih radnika, a oko kojeg se digla bura u javnosti. Dan ranije je ministar Ćorić poručio kako nije upoznat s tim Zakonom pa su ga novinari upitali ne bi li kao ministar gospodarstva treba znati detalje tog zakona, za kojeg i stručnjaci upozoravaju da će spustiti cijenu rada u Hrvatskoj.

- Jučer sam odgovorio na tu tezu. Što se tiče ulaska stranaca u Hrvatsku, neovisno o činjenici što smo proteklih godina imali situaciju da su deseci tisuća radnika ulazili i radili u Hrvatskoj, cijena rada, odnosno prosječna primanja u Hrvatskoj su kontinuirano rasla. Ja ne bih išao u tako radikalne i katastrofične prognoze. A činjenica da nisam upoznat s detaljima zakonskog prijedloga, koje nije iz mog resora, znači da sam malo više posvećen pitanjima iz vlastitog resora - poručio je. 

Na opasku novinara kako se ovo pitanje tiče gospodarstva, Ćorić kaže kako se sve tiče gospodarstva. 

- Nisam do kraja upoznat s tim detaljima u Zakonu pa ne bih više ni komentirao - zaključio je.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca