To je to što me zanima!

Ministarstvo obrane o postupku predsjednika i Glavnog Stožera: 'Jasno je tko krši Ustav i Zakon'

Ministarstvo obrane navodi da je Glavni stožer OSRH protivno zakonu poništio zakonito rješenje o raspolaganju za brigadira Burčula i proveo nezakonitu Odluku Predsjednika o produljenju Burčulovog imenovanja
Vidi originalni članak

Priopćenje Ministarstva obrane o postupanju Predsjednika Republike Hrvatske i Glavnog stožera OS RH donosimo u cijelosti

Člankom 100. stavkom 2. Ustava Republike Hrvatske propisano je da Predsjednik Republike Hrvatske imenuje i razrješuje vojne zapovjednike u skladu sa zakonom.

Zakonom o obrani, člankom 7. stavkom 1. točkom 10. propisano je da Predsjednik Republike Hrvatske imenuje i razrješuje vojne zapovjednike u Oružanim snagama na ustrojbenim mjestima brigadira i generala na prijedlog načelnika Glavnog stožera OS RH i uz suglasnost ministra obrane.

Kao što je Ministarstvo obrane ranije priopćilo načelnik Glavnog stožera OS RH predložio je imenovanje brigadira Elvisa Burčula na dužnost zapovjednika Počasno-zaštitne bojne na rok do 31. prosinca 2021. za što ministar obrane nije dao suglasnost.

URED PREDSJEDNIKA: 'Pozivamo ministra obrane da prestane lagati i da napokon kaže istinu o smjeni brigadira'

Ministarstvo obrane ponovno ističe da je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske bio upoznat sa stavom ministra obrane o predloženom imenovanju.

Stoga naglašavamo da je Predsjednik Republike Hrvatske protivno Ustavu i Zakonu o obrani 14. listopada 2021. donio Odluku o produljenju imenovanja brigadiru Elvisa Burčula zapovjednikom Počasno-zaštitne bojne do 31. prosinca 2021.

Istodobno Glavni stožer OS RH 14. listopada 2021., donio je jedino moguće zakonito rješenje utemeljeno na Zakonu o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske kojim je brigadir Elvis Burčul stavljen na raspolaganje  s danom 15. listopada 2021.

Naglašavamo da je Glavni stožer Oružanih snaga protivno zakonu poništio navedeno zakonito rješenje o raspolaganju za brigadira Elvisa Burčula i proveo nezakonitu Odluku Predsjednika Republike Hrvatske o produljenju imenovanja brigadiru Elvisu Burčulu do 31. prosinca 2021.

Stoga je iz navedenoga postupanja Predsjednika Republike Hrvatske i Glavnog stožera jasno tko krši Ustav i Zakon.

MEĐUSOBNA PROZIVANJA MORH ponovno oštro demantira navode Ureda predsjednika RH

Ministarstvo obrane zaključuje da su nadležnosti državnih tijela u području obrane koje su propisane u zakonima koji su donijeti 2013. godine u vrijeme Milanovićeve Vlade, koji su i danas na snazi, jasno određeni i treba ih poštivati.

Ministarstvo obrane sukladno zakonu kao tijelo državne uprave ima planske usmjeravajuće, koordinacijske i nadzorne funkcije u obrani te osigurava uvijete za funkcioniranje i djelovanje Oružanih snaga.

Sukladno zakonu prijem i prestanak službe u Oružanim snagama Republike Hrvatske u isključivoj su nadležnosti Ministarstva obrane.

Ova Vlada i Ministarstvo obrane itekako vode brigu o Hrvatskoj vojsci u podizanju standarda njezinih pripadnika i o njihovom svakodnevnom životu i radu, opremanju i modernizaciji.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • BROKRO 22.10.2021.

    Nikad boljeg Prijedsednika nismo imali sve u facu ti kaze i to istinu!

  • 22.10.2021.

    Tresla se brda rodio se miš iz čega on dela scene.

  • 22.10.2021.

    Milanovicu, nakon svih ovih tvojih eskapada, ulicarskog vokabulara, nepostivanja Ustava i Zakona, bolesnog ega, mislim da je vrijeme da podneses NEOPOZIVU Ostavku na funkciju Predsjednika RH, koju sramotis svojim ponasanjem, ne cekaj da ti Sabor uruci otkaz i ne povjerenje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare