Obavijesti

News

Komentari 14

Ministarstvo obrane o postupku predsjednika i Glavnog Stožera: 'Jasno je tko krši Ustav i Zakon'

Ministarstvo obrane o postupku predsjednika i Glavnog Stožera: 'Jasno je tko krši Ustav i Zakon'

Ministarstvo obrane navodi da je Glavni stožer OSRH protivno zakonu poništio zakonito rješenje o raspolaganju za brigadira Burčula i proveo nezakonitu Odluku Predsjednika o produljenju Burčulovog imenovanja

VIDEO

Priopćenje Ministarstva obrane o postupanju Predsjednika Republike Hrvatske i Glavnog stožera OS RH donosimo u cijelosti

Člankom 100. stavkom 2. Ustava Republike Hrvatske propisano je da Predsjednik Republike Hrvatske imenuje i razrješuje vojne zapovjednike u skladu sa zakonom.

Zakonom o obrani, člankom 7. stavkom 1. točkom 10. propisano je da Predsjednik Republike Hrvatske imenuje i razrješuje vojne zapovjednike u Oružanim snagama na ustrojbenim mjestima brigadira i generala na prijedlog načelnika Glavnog stožera OS RH i uz suglasnost ministra obrane.

Kao što je Ministarstvo obrane ranije priopćilo načelnik Glavnog stožera OS RH predložio je imenovanje brigadira Elvisa Burčula na dužnost zapovjednika Počasno-zaštitne bojne na rok do 31. prosinca 2021. za što ministar obrane nije dao suglasnost.

'Pozivamo ministra obrane da prestane lagati i da napokon kaže istinu o smjeni brigadira'
'Pozivamo ministra obrane da prestane lagati i da napokon kaže istinu o smjeni brigadira'

Ministarstvo obrane ponovno ističe da je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske bio upoznat sa stavom ministra obrane o predloženom imenovanju.

Stoga naglašavamo da je Predsjednik Republike Hrvatske protivno Ustavu i Zakonu o obrani 14. listopada 2021. donio Odluku o produljenju imenovanja brigadiru Elvisa Burčula zapovjednikom Počasno-zaštitne bojne do 31. prosinca 2021.

Istodobno Glavni stožer OS RH 14. listopada 2021., donio je jedino moguće zakonito rješenje utemeljeno na Zakonu o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske kojim je brigadir Elvis Burčul stavljen na raspolaganje  s danom 15. listopada 2021.

Naglašavamo da je Glavni stožer Oružanih snaga protivno zakonu poništio navedeno zakonito rješenje o raspolaganju za brigadira Elvisa Burčula i proveo nezakonitu Odluku Predsjednika Republike Hrvatske o produljenju imenovanja brigadiru Elvisu Burčulu do 31. prosinca 2021.

Stoga je iz navedenoga postupanja Predsjednika Republike Hrvatske i Glavnog stožera jasno tko krši Ustav i Zakon.

MORH ponovno oštro demantira navode Ureda predsjednika RH
MORH ponovno oštro demantira navode Ureda predsjednika RH

Ministarstvo obrane zaključuje da su nadležnosti državnih tijela u području obrane koje su propisane u zakonima koji su donijeti 2013. godine u vrijeme Milanovićeve Vlade, koji su i danas na snazi, jasno određeni i treba ih poštivati.

Ministarstvo obrane sukladno zakonu kao tijelo državne uprave ima planske usmjeravajuće, koordinacijske i nadzorne funkcije u obrani te osigurava uvijete za funkcioniranje i djelovanje Oružanih snaga.

Sukladno zakonu prijem i prestanak službe u Oružanim snagama Republike Hrvatske u isključivoj su nadležnosti Ministarstva obrane.

Ova Vlada i Ministarstvo obrane itekako vode brigu o Hrvatskoj vojsci u podizanju standarda njezinih pripadnika i o njihovom svakodnevnom životu i radu, opremanju i modernizaciji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.