To je to što me zanima!

Ministarstvo: Žurno ćemo uplatiti novac Centru za autizam

Centar je u studenom tražio uplatu za povećane troškove prijevoza i posebnih nastavnih sredstava i pomagala te prehrane za rujan, listopad, studeni i prosinac 2022. Kasni se zbog papirologije
Vidi originalni članak

Kako smo objavili prošli tjedan, Ministarstvo znanosti i obrazovanja kasni s uplatom novca za troškove Centru za autizam Split. To su nam potvrdili i iz samog Centra, a Ministarstvo je politički prozvao splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević. Ministarstvo nam je odgovorilo kako slijedi žurna isplata.

Centar za autizam Split je javna ustanova koja provodi osnovnoškolski program, kao i radne, te druge aktivnosti za odrasle za nešto više od 90 korisnika. U sklopu Centra djeluje 17 odgojno obrazovnih odgojno-obrazovnih skupina, pet skupina radnih aktivnosti za polaznike starije od 21 godine i devet skupina produženog stručnog postupka. Osnivač im je Grad Split, a uz njihove uplate, Centar se financira i od Ministarstva, roditeljskim uplatama, te donacijama. Ministarstvo im pokriva troškove prijevoza i posebnih nastavnih sredstava i pomagala te prehrane.

Kako su nam kazali u Centru, do sad im nisu došle uplate za rujan, listopad, studeni i prosinac. Iako su se "pokrili", zabrinuti su za daljnje financiranje prehrane, prijevoza korisnika itd. Ipak, iz Ministarstva u utorak poručuju, sve je odobreno, novac će biti žurno uplaćen. Priznaju kako je bilo malo kašnjenja, uglavnom zbog birokracije.

ŠTO SE ČEKA? Ministarstvo Centru za autizam Split nije uplatilo ni lipe od rujna, Ivošević: Šokirani smo

- Centar za autizam Split, nakon što je dobio potvrdu da je novac za financiranje povećanih troškova prijevoza i posebnih nastavnih sredstava i pomagala te prehrane odobren, u periodu od 29. 12. 2022. do 05. 01. 2023. poslao je Ministarstvu znanosti i obrazovanja zahtjeve za mjesečnim isplatama za rujan, listopad, studeni i prosinac 2022. Nalozi su obrađeni i sredstva će biti žurno isplaćena, ukupan iznos 29.775,87 eura - kažu iz Ministarstva.

Zastoj je nastao u proceduri u kojoj Centar prvo šalje popis troškova Ministarstvu na odobrenje, a nakon odobrenja trebaju poslati konačni zahtjev za isplatom. Prvi zahtjev poslan je sredinom studenog, a potom se do kraja prosinca otegnu proces odobrenja i isplate.

- Centru za autizam Split 30. listopada 2022. isplaćena su sredstva za odrasle korisnike za financiranje povećanih troškova prijevoza i posebnih nastavnih sredstava i pomagala te prehrane za rujan, listopad i studeni 2022., u iznosu od 6.829,12 eura - ističu u Ministarstvu, te dodaju kako Centar sigurno neće biti zakinut za sredstva.

Ipak, bilo bi bolje da institucije čiji su korisnici osobe s poteškoćama i specifičnim potrebama ne ovise o zapetljanoj birokraciji.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare