To je to što me zanima!

Moćni kralj Tomislav projahao Zagrebom s Kravat pukovnijom

U novom specijalnom izdanju Večernjeg lista o znamenitim ličnostima hrvatske prošlosti ispisana je priča o prvom i najpoznatijem hrvatskom kralju
Vidi originalni članak

Središtem Zagreba u srijedu je prodefilirala svečana povorka Kravat pukovnije koju je predvodio kralj Tomislav. 

Plijenili su poglede prolaznika, strpljivo se sa svima fotografirali, a s Markova trga jedva su uspjeli otići od turista koji su ih okružili. Povorka je centrom grada prošla u povodu predstavljanja specijalnog izdanja Večernjeg lista “Kralj Tomislav - najmoćniji hrvatski vladar”, koje je od danas na kioscima. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- U ovom izdanju ne govorimo o tome kakav je kralj Tomislav bio, nego o tome kakav je prema istraživanjima mogao biti - rekao je Robert Bubalo, urednik ovog specijalnog izdanja. 
Kombinacijom povijesnih priča i fikcije na 138 stranica ispisana je prva cjelovita priča o prvom hrvatskom kralju i vremenu u kojem je živio. 

- Ovo je priča o 10. stoljeću, o njegovu životu i životu na njegovu dvoru. Ovo izdanje nije posebno samo zbog svoje teme, nego i zbog ilustracija koje ga krase - rekao je glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić i dodao da je ovo šesto specijalno izdanje Večernjaka od ljetos, ali ne i posljednje. 

Kralja Tomislava ilustrirali su mnogi umjetnici, a brojni prikazi njegova lika našli su mjesto i u ovom specijalu. Mario Jareb s Hrvatskog instituta za povijest rekao je kako je ovo sjajan pothvat, ali da se treba još više raditi na promociji hrvatske povijesti i znamenitih ličnosti, i radi samopromocije i radi očuvanja nacionalnog identiteta. S njim se složio i Hrvoje Gračanin s Filozofskog fakulteta, koji smatra da je potrebno uraditi temeljna i sustavna istraživanja brojnih tema hrvatske povijesti, ali da za to nema novca. 

- Ako je premalo dostupnih činjenica, istraživač je osuđen na domišljanje, naravno, poštujući pravila struke. U ovom je izdanju to izvedeno na sjajan način, ali se tu ne treba zaustaviti. Imamo mi još mnogo ličnosti koje zaslužuju da se promoviraju - rekao je Gračanin.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • cajger 22.03.2018.

    kralj Tomislav i Kravat pukovnija .... na nasipe

  • škver 21.03.2018.

    Bolje i pametnije bi bilo da oživite gospodarstvo i podignete natalitet !!

  • vilim 21.03.2018.

    Trebalo je dovesti Božidara Alića pa neka on glumi Tomislava pod uvjetom da nije u alkoholnoj komi !!.

Komentiraj...
Vidi sve komentare