Obavijesti

News

Komentari 3

Moćni kralj Tomislav projahao Zagrebom s Kravat pukovnijom

Moćni kralj Tomislav projahao Zagrebom s Kravat pukovnijom
12

U novom specijalnom izdanju Večernjeg lista o znamenitim ličnostima hrvatske prošlosti ispisana je priča o prvom i najpoznatijem hrvatskom kralju

VIDEO

Središtem Zagreba u srijedu je prodefilirala svečana povorka Kravat pukovnije koju je predvodio kralj Tomislav. 

Plijenili su poglede prolaznika, strpljivo se sa svima fotografirali, a s Markova trga jedva su uspjeli otići od turista koji su ih okružili. Povorka je centrom grada prošla u povodu predstavljanja specijalnog izdanja Večernjeg lista “Kralj Tomislav - najmoćniji hrvatski vladar”, koje je od danas na kioscima. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:54

- U ovom izdanju ne govorimo o tome kakav je kralj Tomislav bio, nego o tome kakav je prema istraživanjima mogao biti - rekao je Robert Bubalo, urednik ovog specijalnog izdanja. 
Kombinacijom povijesnih priča i fikcije na 138 stranica ispisana je prva cjelovita priča o prvom hrvatskom kralju i vremenu u kojem je živio. 

- Ovo je priča o 10. stoljeću, o njegovu životu i životu na njegovu dvoru. Ovo izdanje nije posebno samo zbog svoje teme, nego i zbog ilustracija koje ga krase - rekao je glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić i dodao da je ovo šesto specijalno izdanje Večernjaka od ljetos, ali ne i posljednje. 

Kralja Tomislava ilustrirali su mnogi umjetnici, a brojni prikazi njegova lika našli su mjesto i u ovom specijalu. Mario Jareb s Hrvatskog instituta za povijest rekao je kako je ovo sjajan pothvat, ali da se treba još više raditi na promociji hrvatske povijesti i znamenitih ličnosti, i radi samopromocije i radi očuvanja nacionalnog identiteta. S njim se složio i Hrvoje Gračanin s Filozofskog fakulteta, koji smatra da je potrebno uraditi temeljna i sustavna istraživanja brojnih tema hrvatske povijesti, ali da za to nema novca. 

- Ako je premalo dostupnih činjenica, istraživač je osuđen na domišljanje, naravno, poštujući pravila struke. U ovom je izdanju to izvedeno na sjajan način, ali se tu ne treba zaustaviti. Imamo mi još mnogo ličnosti koje zaslužuju da se promoviraju - rekao je Gračanin.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!