To je to što me zanima!

Most upozorava na opasnosti iz nacrta novog zakona o sjemenu

Most je u petak upozorio na opasnosti koje u sebi krije nacrt novog zakona o sjemenu i sadnom materijalu, koji je do četvrtka bio u javnom savjetovanju te je pozvao da se taj zakonski prijedlog zaustavi.
Vidi originalni članak

Pozivamo mjerodavne da taj prijedlog ne šalju dalje u proceduru, autohtono sjeme moramo sačuvati, a banku sjemena ojačati, poručio je Miro Bulj sa konferencije za novinare u Hrvatskom saboru, tvrdeći da je taj zakon najrigidniji u Europi.

Njime se, kaže, ograničava sloboda malih OPG-ova jer svoje proizvode od autohtonog sjemena neće moći prodavati na tržištu već samo proizvoditi za vlastite potrebe. To je uništavanje domaće proizvodnje i sjemena, kaže zastupnik i iznosi podatak da domaće sorte uzgajamo na samo 400 hektara.

Razlog za takva rješenja vidi u politici uvoznih lobija. „Štetočine unutar ministarstva i uvozni lobiji žele zabraniti korištenje autohtonog sjemena i proizvodnju domaćih proizvoda“, izjavio je Bulj.

Marija Selak Raspudić navodi da je u predloženom zakonu osobito sporna odredba da poljoprivredni proizvođači mogu (…) za svoje potrebe, na vlastitom gospodarstvu, proizvoditi isključivo od certificiranog sjemena sorte upisane na zajednički katalog sorata EU.

Protiv toga su se pobunili brojni OPG-ovi, entuzijasti i proizvođači povrća koje je osobiti ugroženo jer njega imamo najmanje zaštićenoga, kaže zastupnica.

Dodaje i kako sve upućuje da će se još više onemogućiti proizvodnja vlastitog sjemena koje je najčešće ekološko, čime će se uništiti i ekološka proizvodnja, a naglasak će i dalje biti na uvozu sjemena kojeg sada uvozimo 900 tona godišnje.

KAOS TIJEKOM GLASANJA Jandroković je opominjao neke zastupnike da ne psuju, a Selak Raspudić pozvao da sluša ušima

Ustat ćemo protiv ovoga prijedloga, ako se procedura nastavi itekako ćemo se protiv njega boriti, najavljuje Selak Raspudić i objašnjava zašto Most već sada diže glas protiv zakona kojeg predlaže Vlada.

"Navikli smo da Sabor samo izglasava zakone, pa je potrebno djelovati preventivno, prije dođe u proceduru i na naše saborsko mjesto, jer kad jednom dođe u Sabor, teško da će vladajući prihvatiti ijedan prijedlog oporbe", navela je.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • The Stand 11.12.2020.

    Bez obzira što mislila o dotičnom smatram da ovako bitna pitanja ne smiju nikako proći kako bi se reklo ispod žita. Jednom kada korona prođe, a proći će zapravo vrlo brzo shvatit ćemo da su nas prodali. btw. prodani smo već davno ali ovo što sada i to otvoreno rade jer smatraju da mogu je prestrašno.

  • Smoke_on_the_Water 11.12.2020.

    Miro Bulj i Peđa Matić najbolje od svih se razumiju u sjeme, dapače, Bulj se razumije baš u sve.

  • lavljesrce 11.12.2020.

    našli se krpa i zakrpa dr.bulj

Komentiraj...
Vidi sve komentare