News

Komentari 4

Most upozorava na opasnosti iz nacrta novog zakona o sjemenu

Most upozorava na opasnosti iz nacrta novog zakona o sjemenu

Most je u petak upozorio na opasnosti koje u sebi krije nacrt novog zakona o sjemenu i sadnom materijalu, koji je do četvrtka bio u javnom savjetovanju te je pozvao da se taj zakonski prijedlog zaustavi.

Pozivamo mjerodavne da taj prijedlog ne šalju dalje u proceduru, autohtono sjeme moramo sačuvati, a banku sjemena ojačati, poručio je Miro Bulj sa konferencije za novinare u Hrvatskom saboru, tvrdeći da je taj zakon najrigidniji u Europi.

Njime se, kaže, ograničava sloboda malih OPG-ova jer svoje proizvode od autohtonog sjemena neće moći prodavati na tržištu već samo proizvoditi za vlastite potrebe. To je uništavanje domaće proizvodnje i sjemena, kaže zastupnik i iznosi podatak da domaće sorte uzgajamo na samo 400 hektara.

Zagreb: Marija Selak Raspudić i Miro Bulj na konferenciji za medije

Razlog za takva rješenja vidi u politici uvoznih lobija. „Štetočine unutar ministarstva i uvozni lobiji žele zabraniti korištenje autohtonog sjemena i proizvodnju domaćih proizvoda“, izjavio je Bulj.

Marija Selak Raspudić navodi da je u predloženom zakonu osobito sporna odredba da poljoprivredni proizvođači mogu (…) za svoje potrebe, na vlastitom gospodarstvu, proizvoditi isključivo od certificiranog sjemena sorte upisane na zajednički katalog sorata EU.

Zagreb: Marija Selak Raspudić i Miro Bulj na konferenciji za medije

Protiv toga su se pobunili brojni OPG-ovi, entuzijasti i proizvođači povrća koje je osobiti ugroženo jer njega imamo najmanje zaštićenoga, kaže zastupnica.

Dodaje i kako sve upućuje da će se još više onemogućiti proizvodnja vlastitog sjemena koje je najčešće ekološko, čime će se uništiti i ekološka proizvodnja, a naglasak će i dalje biti na uvozu sjemena kojeg sada uvozimo 900 tona godišnje.

Ustat ćemo protiv ovoga prijedloga, ako se procedura nastavi itekako ćemo se protiv njega boriti, najavljuje Selak Raspudić i objašnjava zašto Most već sada diže glas protiv zakona kojeg predlaže Vlada.

"Navikli smo da Sabor samo izglasava zakone, pa je potrebno djelovati preventivno, prije dođe u proceduru i na naše saborsko mjesto, jer kad jednom dođe u Sabor, teško da će vladajući prihvatiti ijedan prijedlog oporbe", navela je.

Najčitaniji članci