To je to što me zanima!

Može li strašan požar iz Pariza izbiti u Zagrebačkoj katedrali?

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Krovište katedrale najveće je drveno krovište u Hrvatskoj, ali voditelj obnove navodi kako su radovi na zvonicima koji su od kamena pa nema opasnosti od požara. Na konstrukciji drvenog krovišta nema radova
Vidi originalni članak

Nakon jučerašnje katastrofe koja je zadesila dragulj gotičke crkvene arhitekture, parišku katedralu Notre Dame, zanimalo nas je postoji li opasnost da prilikom obnove Zagrebačke katedrale bude sličan scenarij. 

- Kod nas nema opasnosti da će se ponoviti situacija kao u Parizu. Krovište katedrale najveće je drveno krovište u Hrvatskoj, ali radovi su na zvonicima koji su od kamena pa nema opasnosti od požara.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Konstrukcija od drvenog krovišta dobra je i suha, na njoj nema radova i zatvorena je za posjetitelje - komentirao je inženjer Damir Foretić, voditelj obnove Zagrebačke katedrale.

Ipak, kako neslužbeno doznajemo, krovište zagrebačke katedrale nema ugrađen stabilan sustav gašenja požara kao što su sprinkleri. Dakle, svako gašenje ovisilo bi isključivo o ljudima koji se tamo zateknu i vatrogascima.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Katedrala je preživjela dva velika požara

Vjerojatni početak gradnje Zagrebačke katedrale započeo je 1102. godine, a dovršena je i posvećena 1217. godine. 

Inače, Zagrebačka katedrala pored razarajućeg  potresa 1800. godine, pamti i dva velika požara  u 17. stoljeću, 1624. i 1645. godine. 

Na dan 29. ožujka 1645. godine Zagreb se pretvorio u pravo zgarište. Vatra je planula na Markovom trgu u kući tadašnjeg podžupana Zagrebačke županije Ivana pl. Rupčića. Budući da su kuće i objekti u to vrijeme bili izgrađeni od drveta i trske sa slamnatim krovovima, požar se uspio vrlo brzo proširiti. Vatra je zahvatila crkvu Svetog Marka, Svete Katarine, franjevačku crkvu i okolne kuće. Preko potoka Medveščak požar se proširio i do Kaptola.

NEVIĐENE SCENE IZ PRVE RUKE Potresan video vatrogasaca; 'Požar nije izazvan namjerno'

Izgorjele su kuće na Opatovini i Vlaškoj ulici. Izgorjela je i  gradska vijećnica, no gradski kapetan Dominik Pilot uspio je od požara spasiti gradski arhiv.

Rastopila su se zvona, srušili svodovi...

Požar je tada zahvatio krovište katedrale. Rastopila su se  zvona, srušili su se svodovi  i stradala je većina korskih klupa. Izgorjeli su crkveni dokumenti, novac i knjige. 

SUZE NA ULICAMA PARIZA... Jutro nakon velike katastrofe: Notre Dame sada izgleda ovako

Nakon katastrofe, graditelj Ivan Albertal sagradio je zvjezdani gotički svod u svetištu, obnovio krovište te sagradio južni zvonik u duhu renesanse, koji je ujedno bio i promatračnica. Tadašnji biskup biskup Benedikt Vinković dao je podići na zapadnom pročelju novi monumentalni portal po uzoru na crkvu u Jaku u Mađarskoj.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 125

  • Nboy 17.04.2019.

    ne smiju skele micat jer neće više moć musti lovu!

  • sm0407 16.04.2019.

    Naravno da može na svemu može izbiti požar ali i ako bude neuporedivo sa štetom nastalom u Parizu

  • Jalas 16.04.2019.

    Nemože. Kod nas uvijek gradjevinska skela stoji spremna.

Komentiraj...
Vidi sve komentare