Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
145 komentara

Potresan video vatrogasaca; 'Požar nije izazvan namjerno'

Oko 400 vatrogasaca u ponedjeljak i utorak rano ujutro gasilo je katedralu Notre Dame u Parizu. Nakon 16 sati uspjeli su staviti požar pod nadzor i očuvali su konstrukciju, ali i spasili brojna umjetnička djela

Foto: Reuters/Screenshot
145 komentara

Remy Heitz, francuski tužitelj koji vodi istragu o požaru u parkiškoj katedrali Notre Dame smatra da je požar bio nesretan slučaj. 

- Požar nije podmetnut i sigurno se ne radi o namjernom paležu. Ova istraga je izrazito opsežna i komplicirana i trenutačno u njoj sudjeluje 50 ljudi. Svi favoriziramo teoriju da je požar izazvan nesretnim slučajem - rekao je Heitz.

Inače, francuski vatrogasci objavili su na svom Facebooku potresan video gašenja katedrale Notre Dame, od početka pa sve do kraja, kada su ga stavili pod nadzor i onda ugasili.

Podsjetimo, oko 400 vatrogasaca gasilo je najpoznatiji simbol Francuske punih 16 sati i uspjeli spasiti konstrukciju. 

U požaru nema smrtno stradalih, no jedan od vatrogasaca teže je ozlijeđen. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Sličan video objavila je i francuska policija:

Predsjednik Emanuel Macron izjavio je u ponedjeljak navečer da će obnoviti katedralu koja je sagrađena prije 850 godina, a prve velike donacije već su najavljene. 

Fire at Notre Dame Cathedral in Paris NOTRE DAME PLANULA U SEKUNDI U okviru je imala 1300 stabala! Konstrukcija bila poput lomače

Ispod objavljenog videa, brojni Francuzi zahvalili su hrabrim vatrogascima. Ne samo da su spasili jednu od najznačajnijih građevina iz perioda gotike i svoj nacionalni simbol, već su iz nje uspjeli izvući brojne religijske artefakte i umjetnička djela.

SUZE NA ULICAMA PARIZA... Jutro nakon velike katastrofe: Notre Dame sada izgleda ovako

Pukim slučajem, tijekom renovacije prošlog tjedna, radnici su s tornja maknuli 16 bakrenih kipova koji su predstavljali evanđeliste i 12 apostola. Toranj se u požaru urušio. 

Vatra, koja je buknula u ponedjeljak u ranim večernjim satima, brzo se razbuktala te je prvo izgorio toranj, koji se potom srušio, a ubrzo i cijeli krov. Vatrogasci su uspjeli spriječiti rušenje glavnog zvonika te pokušali spasiti vjerske relikvije i neprocjenjiva umjetnička djela.

BLAGO IZ NOTRE DAMEA Spustili ih prošli tjedan: Pukim slučajem spasili su spomenike

Jedan vatrogasac je u požaru teško ozlijeđen i on je zasad jedina prijavljena žrtva. 

Tisuće Parižana slile su se na ulice i gledale kako se vatra širi, preplavljeni emocijama zbog katastrofalne štete na crkvi koju godišnje posjeti 14 milijuna turista i vjernika. 

Osjećaj gubitka bio je vidljiv na licima građana, suznim i zabrinutim da će Notre-Dame kakvu su poznavali ubuduće vidjeti jedino u povijesnim udžbenicima. 

- Katastrofalni požar u jednoj od najvećih svjetskih znamenitosti, pariškoj katedrali Notre Dame - komentirao je za Dnevnik 3 HRT-a dr. Dino Milinović s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Fire at Notre Dame Cathedral in Paris 'OVO JE VELIKI ŠOK' 'Požar u katedrali Notre Dame u rangu je najvećih katastrofa!'

- Katedrala je gotičko remek djelo staro više od 850 godina. Ovo je veliki šok, događaj u rangu najvećih katastrofa na području kulturne baštine. Ta katedrala, kaže on, ima toliko simbolike da se ne da mjeriti ni s čim drugim.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message