To je to što me zanima!

'MUP djecu migrante tretira kao odrasle, a trebaju skrbnike'

Djeca bez pratnje nemaju nikoga i djeca su, a prema njima se postupa kao prema odraslima i ne imenuje im se skrbnika kao što bi trebalo prema zakonskim propisima, kazala je Vidović
Vidi originalni članak

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović u razgovoru za N1 upozorila je da hrvatska policija prema djeci migrantima ne postupa po propisima. 

- Najranjivija skupina izbjeglica izložena ogromnom riziku su djeca bez pratnje - ona nemaju nikoga i djeca su, a prema njima se postupa kao prema odraslima i ne imenuje im se skrbnika kao što bi trebalo prema zakonskim propisima. MUP je postupio protuzakonito i protjerao dijete bez pratnje rođeno 2008. godine, umjesto da mu dodijeli skrbnika - upozorila je Vidović.

U takvim slučajevima trebao bi se pozvati nadležni stručni radnik centra za socijalnu skrb. Na način kako se sada postupa s maloljetnim migrantima propušta se provođenje postupka kojim se utvrđuje najprimjereniji oblik zaštite djeteta.

Što se pak tiče slučaja Madine Hussiny, djevojčice koja je poginula pod naletom vlaka na granici između Hrvatske i Srbije, pravobraniteljica je upozorila da od MUP-a ne dobivaju tražene konkretne odgovore o postupanju u tom i sličnim slučajevima, naime, kako je kazala, MUP stalno samo ponavlja da štiti ljudska prava, ali ne odgovara što konkretno čini.

Bez toga što nisu dobili konkretene informacije o ovom slučaju, predmet su dali na postupanje DORH-u.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • BozidarDolenec 10.02.2018.

    Kakva briga najenput,pak podelite njih našim visokopozicioniranim hadezeovcima koji so to sve dovlekli sim. Postali so problem jedni i drugi.

  • zgiskra 10.02.2018.

    U Frankfurtu se klinac od 12 god opasao dinamitom uz povike alahu akbar i kako bi se trebao tretirati????

  • ravno1 10.02.2018.

    U državi u kojoj ima 195.000 nazaposlenih, u kojoj mnoga djeca nemaju za autobus do škole, nemaju za sendvić, nemaju za lijek, Vidovićka očito nema pametnijeg posla nego se baviti migrantima. Šta se čeka sa njezinom smjenom nakon neprihvaćanja "Izvještaja".

Komentiraj...
Vidi sve komentare