'MUP djecu migrante tretira kao odrasle, a trebaju skrbnike' | 24sata
Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
24 komentara

'MUP djecu migrante tretira kao odrasle, a trebaju skrbnike'

Djeca bez pratnje nemaju nikoga i djeca su, a prema njima se postupa kao prema odraslima i ne imenuje im se skrbnika kao što bi trebalo prema zakonskim propisima, kazala je Vidović

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
24 komentara

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović u razgovoru za N1 upozorila je da hrvatska policija prema djeci migrantima ne postupa po propisima. 

- Najranjivija skupina izbjeglica izložena ogromnom riziku su djeca bez pratnje - ona nemaju nikoga i djeca su, a prema njima se postupa kao prema odraslima i ne imenuje im se skrbnika kao što bi trebalo prema zakonskim propisima. MUP je postupio protuzakonito i protjerao dijete bez pratnje rođeno 2008. godine, umjesto da mu dodijeli skrbnika - upozorila je Vidović.

U takvim slučajevima trebao bi se pozvati nadležni stručni radnik centra za socijalnu skrb. Na način kako se sada postupa s maloljetnim migrantima propušta se provođenje postupka kojim se utvrđuje najprimjereniji oblik zaštite djeteta.

Što se pak tiče slučaja Madine Hussiny, djevojčice koja je poginula pod naletom vlaka na granici između Hrvatske i Srbije, pravobraniteljica je upozorila da od MUP-a ne dobivaju tražene konkretne odgovore o postupanju u tom i sličnim slučajevima, naime, kako je kazala, MUP stalno samo ponavlja da štiti ljudska prava, ali ne odgovara što konkretno čini.

Bez toga što nisu dobili konkretene informacije o ovom slučaju, predmet su dali na postupanje DORH-u.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message