To je to što me zanima!

Na 'crnu listu' ako imate dug od 750 kuna i kasnite 61 dan

Iz Hrvatske udruge banaka kratko su izvijestili da kreditne i financijske institucije nastavljaju s djelomičnom razmjenom podataka o klijentima i to samo za one koji nisu ispunili obvezu u roku
Vidi originalni članak

Petnaest mjeseci nakon što je prestao raditi i banke ostale slijepe na razmjere zaduženosti klijenata, kreditni registar obveza po kreditima ponovno je operativan od ovog tjedna.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

No, ne u potpunosti nego u krnjem obliku jer će do daljnjega funkcionirati isključivo kao crna lista dužnika. Iz Hrvatske udruge banaka kratko su izvijestili da kreditne i financijske institucije nastavljaju s djelomičnom razmjenom podataka o klijentima i to samo za one koji nisu ispunili obvezu u roku, javlja Poslovni dnevnik. 

- Razmjena podataka obavljat će se pomoću informatičkog sustava pod nazivom DOR sustav, u okviru HROK-a. Korisnici sustava obrađivat će podatke o neurednosti u ispunjavanju obveza svojih klijenata s ciljevima kvalitetne procjene sposobnosti klijenata za urednom otplatom njihovih obveza te smanjivanja, odnosno izbjegavanja rizika loših plasmana i prezaduženosti klijenata - kažu iz Udruge banaka za ovaj portal. 

Na crnoj listi čak četiri godine 

Pristup crnoj listi imat će tek 16 'najvećih igrača' među bankama i štedionicama. Klijent na nju ulazi ako mu je dospjeli iznos duga 750 kuna ili više s čijim podmirenjem kasni 61 dan. Također, ako ne ispunjava dospjele obveze u roku ili je novčana obveza otkazana, utužena, naplaćena od osiguranja (regres od osiguranja) ili prodana trećoj strani.  Informacijama u sustavu kreditori mogu pristupiti prije sklapanja novog ugovora o kreditu ili u slučaju izmjene postojećeg.

Čak i kada dužnik sve podmiri, on će na crnoj listi ostati četiri godine nakon čega slijedi brisanje podataka. 

Idi na 24sata

Komentari 53

  • šiki007 27.08.2019.

    Ovo je mafija gadi mi se njihova priča ali bez rješenja ljudi nebi bili dužni da im se omogući da od poštenog rada pošteno žive a ne godinu da rade bez primanja a Državu boli uvo gazda posoli i to je to ode u zastaru

  • 27.08.2019.

    Svatko treba plaćati svoje račune na vrijeme

  • jwarez 27.08.2019.

    Red, rad i disciplina. Bio je i red da se neplatišama i prevarantima stane na kraj. Danas barem u Hr ima poslova kakvih hoćeš, i može se raditi u mjestima gdje god poželiš. Ali očito i to nije dovoljno. Zaradi i plati dug a poslije radi šta hoćeš.

Komentiraj...
Vidi sve komentare