To je to što me zanima!

Na Krku postavili najmoderniji uređaj za praćenje kiše i tuče za kontrolu štete u poljoprivredi

Projekt predstavlja velik iskorak na području praćenja i prognoziranja tuče, koji svoje korisnike može pronaći među poljoprivrednicima i sudionicima prometa, ističu iz Eko Kvarnera
Vidi originalni članak

Hrvatsko meteorološko društvo (HMD) kao nositelj i Eko Kvarner kao partner projekta "Primjena inovativnih tehnologija za odgovor na krizne situacije nastale pojavom ekstremnog vremena" – KvarnerExtrem, na Vrbniku,  otok Krk, predstavili su projekt postavljanjem prvog uređaja za mjerenje tuče i jake kiše na području Kvarnera.

- Riječ je o projektu u sklopu kojega se na području kvarnerskih otoka i Vinodola postavljaju uređaji inovativne tehnologije mjerenja, koji omogućuju da se u realnom vremenu detektiraju pojave tuče i jake kiše te putem raznih kanala distribuiraju informacije prema krajnjim korisnicima. Projekt predstavlja velik iskorak na području praćenja i prognoziranja tuče, koji svoje korisnike može pronaći među poljoprivrednicima i sudionicima prometa, odnosno donosi koristi na području kontrole šteta u poljoprivredi, smanjenju nezgoda u prometu, praćenju šteta na fotonaponskim panelima, te većem stupnju pripravnosti sudionika u prometu i interventnih službi - ističu iz Eko Kvarnera.

Projekt u trajanju od 15 mjeseci sufinancira EU iz europskog socijalnog fonda, a provodi se u sklopu poziva "Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva (OCD) za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice".

Vrijednost projekta "Primjena inovativnih tehnologija za odgovor na krizne situacije nastale pojavom ekstremnog vremena" – KvarnerExtrem je 481.947,13 kuna, a bespovratna sredstva su osigurana iz EU fonda (85 %) i Državnog proračuna RH (15 %). 

- Tuča i jaka kiša često se pojavljuju iznenada izazivajući velike poteškoće u prometu i poljoprivredi. Dojave o stanju na cestama stižu prekasno i rezervirane su uglavnom za glavne državne prometnice dok se u poljoprivredi nakon tuče javlja velika opasnost od razvoja raznih bolesti. Inovativne tehnologije mjerenja omogućuju nam da u realnom vremenu detektiramo pojavu tuče i jake kiše te putem raznih kanala distribuiramo informacije prema krajnjim korisnicima kako bi se minimizirao rizik od prometnih nezgoda te prevenirao razvoj bolesti na kulturama - istaknuto je na predstavljanju projekta.

VREMENSKA PROGNOZA Kakvo je ovo proljeće? Snijeg je pao na Sljemenu, temperature idu ispod nule, padat će kiša...

Ciljevi projekta su - jačanje kapaciteta OCD-a u razumijevanju utjecaja ekstremnih pojava na lokalnu zajednicu, jačanje suradnje OCD-a s lokalnom zajednicom te povezivanje s ciljanim skupinama radi otvaranja novih pitanja i budućih suradnji.

Ciljane skupine koje se adresiraju su vinogradari, maslinari, voćari te ostali poljoprivrednici na području Kvarnera, sudionici prometa, organizacije koje se bave informiranjem te tijela javne uprave i službi koje djeluju na području Kvarnera.

Očekivani rezultati su metoda upravljanja inovativnim tehnologijama mjerenja tuče i jake kiše u mreži mjernih uređaja na sedam lokacija na Krku, Cresu, Rabu, Pagu i u Novom Vinodolskom, mobilna aplikacija koja u realnom vremenu informira tijela lokalne vlasti, interventne službe te zainteresiranu javnost o pojavi tuče i jake kiše na području provedbe projekta te pravovremeno informiranje poljoprivrednika.

Direktni doprinosi projekta su pak kontrola šteta u poljoprivredi, smanjenje nezgoda u prometu, praćenje šteta na fotonaponskim panelima, veći stupanj pripravnosti sudionika u prometu i interventnih službi dok su indirektni doprinosi - nova znanja otvorena prema zainteresiranoj javnosti, mogućnost lakšeg dokazivanja štete u poljoprivredi i krivnje u prometu pred osiguravajućim društvima, čuvanje kvalitete poljoprivrednih proizvoda, bolja koordinacija javnih službi u slučajevima tuče i jake kiše te, u konačnici, manje opterećenje zdravstvenog sustava na hitnom prijemu. 
 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • čimbenik 09.05.2022.

    U "realnom vremenu" ćete obavijestiti pučanstvo da je u tijeku tuča ili jaka kiša?! Bolje da ste uložili u protugradni sustav ako smijete zbog direktive EU-a! Tako bi možda spasili usjeve i voćke u još "realnijem vremenu"!

  • Splitski cvit 09.05.2022.

    Kakva korist od pravovremene dojave o ttuči ak6 se nemaš ćime branit. Bolje da vrate ptotugradnu zaštitu.

  • bezel 09.05.2022.

    kakve veze imaju tuca i kisa sa nesrecama?!tko ti je kriv kad peres 70 kod grad ili suho ili mokro?

Komentiraj...
Vidi sve komentare