Obavijesti

News

Komentari 4

Na Krku postavili najmoderniji uređaj za praćenje kiše i tuče za kontrolu štete u poljoprivredi

Na Krku postavili najmoderniji uređaj za praćenje kiše i tuče za kontrolu štete u poljoprivredi
1

Projekt predstavlja velik iskorak na području praćenja i prognoziranja tuče, koji svoje korisnike može pronaći među poljoprivrednicima i sudionicima prometa, ističu iz Eko Kvarnera

VIDEO

Hrvatsko meteorološko društvo (HMD) kao nositelj i Eko Kvarner kao partner projekta "Primjena inovativnih tehnologija za odgovor na krizne situacije nastale pojavom ekstremnog vremena" – KvarnerExtrem, na Vrbniku,  otok Krk, predstavili su projekt postavljanjem prvog uređaja za mjerenje tuče i jake kiše na području Kvarnera.

- Riječ je o projektu u sklopu kojega se na području kvarnerskih otoka i Vinodola postavljaju uređaji inovativne tehnologije mjerenja, koji omogućuju da se u realnom vremenu detektiraju pojave tuče i jake kiše te putem raznih kanala distribuiraju informacije prema krajnjim korisnicima. Projekt predstavlja velik iskorak na području praćenja i prognoziranja tuče, koji svoje korisnike može pronaći među poljoprivrednicima i sudionicima prometa, odnosno donosi koristi na području kontrole šteta u poljoprivredi, smanjenju nezgoda u prometu, praćenju šteta na fotonaponskim panelima, te većem stupnju pripravnosti sudionika u prometu i interventnih službi - ističu iz Eko Kvarnera.

Projekt u trajanju od 15 mjeseci sufinancira EU iz europskog socijalnog fonda, a provodi se u sklopu poziva "Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva (OCD) za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice".

Vrijednost projekta "Primjena inovativnih tehnologija za odgovor na krizne situacije nastale pojavom ekstremnog vremena" – KvarnerExtrem je 481.947,13 kuna, a bespovratna sredstva su osigurana iz EU fonda (85 %) i Državnog proračuna RH (15 %). 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Tuča i jaka kiša često se pojavljuju iznenada izazivajući velike poteškoće u prometu i poljoprivredi. Dojave o stanju na cestama stižu prekasno i rezervirane su uglavnom za glavne državne prometnice dok se u poljoprivredi nakon tuče javlja velika opasnost od razvoja raznih bolesti. Inovativne tehnologije mjerenja omogućuju nam da u realnom vremenu detektiramo pojavu tuče i jake kiše te putem raznih kanala distribuiramo informacije prema krajnjim korisnicima kako bi se minimizirao rizik od prometnih nezgoda te prevenirao razvoj bolesti na kulturama - istaknuto je na predstavljanju projekta.

Kakvo je ovo proljeće? Snijeg je pao na Sljemenu, temperature idu ispod nule, padat će kiša...
Kakvo je ovo proljeće? Snijeg je pao na Sljemenu, temperature idu ispod nule, padat će kiša...

Ciljevi projekta su - jačanje kapaciteta OCD-a u razumijevanju utjecaja ekstremnih pojava na lokalnu zajednicu, jačanje suradnje OCD-a s lokalnom zajednicom te povezivanje s ciljanim skupinama radi otvaranja novih pitanja i budućih suradnji.

Ciljane skupine koje se adresiraju su vinogradari, maslinari, voćari te ostali poljoprivrednici na području Kvarnera, sudionici prometa, organizacije koje se bave informiranjem te tijela javne uprave i službi koje djeluju na području Kvarnera.

Očekivani rezultati su metoda upravljanja inovativnim tehnologijama mjerenja tuče i jake kiše u mreži mjernih uređaja na sedam lokacija na Krku, Cresu, Rabu, Pagu i u Novom Vinodolskom, mobilna aplikacija koja u realnom vremenu informira tijela lokalne vlasti, interventne službe te zainteresiranu javnost o pojavi tuče i jake kiše na području provedbe projekta te pravovremeno informiranje poljoprivrednika.

Direktni doprinosi projekta su pak kontrola šteta u poljoprivredi, smanjenje nezgoda u prometu, praćenje šteta na fotonaponskim panelima, veći stupanj pripravnosti sudionika u prometu i interventnih službi dok su indirektni doprinosi - nova znanja otvorena prema zainteresiranoj javnosti, mogućnost lakšeg dokazivanja štete u poljoprivredi i krivnje u prometu pred osiguravajućim društvima, čuvanje kvalitete poljoprivrednih proizvoda, bolja koordinacija javnih službi u slučajevima tuče i jake kiše te, u konačnici, manje opterećenje zdravstvenog sustava na hitnom prijemu. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!