To je to što me zanima!

Najkontroverzniji članak na Wikipediji je onaj o Hrvatskoj

Pokazalo je to istraživanje koje je provela grupa autora s nekoliko svjetskih sveučilišta. Članak o Hrvatskoj Nijemci su na Wikipediji najviše puta ispravljali
Vidi originalni članak

Istraživanje o online enciklopediji, popularnoj Wikipediji, koje je provela grupa autora s nekoliko svjetskih sveučilišta pokazalo je da je na njemačkoj inačici najkontroverzniji članak onaj o Hrvatskoj.

Jedan urednik stavlja, drugi briše

U istraživanje su bile uključene Wikipedijine stranice na deset svjetskih jezika, a jedan od kriterija za izračun kontroverznosti bio je broj ispravaka na članak. Naime, kada jedan urednik napiše neki članak, drugi urednik kojem se to ne svidi može izbrisati tvrdnje koje mu ne odgovaraju. 

Članak se vraća na prijašnje stanje i može se po volji mijenjati. Članak o Hrvatskoj na njemačkoj Wikipediji očito je doživio velik broj ispravaka i vraćanja na prijašnje stanje. 

Studija koju su napravili Taha Yasseri Anselm Spoerri, Mark Graham i Janos Kertesz iduće bi godine trebala biti objavljena u knjizi.

Najviše ispravljali Busha, Hitlera, homoseksualnost... 

Kada su u pitanju ostale zemlje, Amerikanci su najviše puta ispravljali članak o Georgeu W. Bushu, Nijemci o Hitleru, a Česi o homoseksualizmu. Istraživači su zaključili da su među najkontroverznijim člancima oni o religiji, filozofiji i politici, temama koje i inače izazivaju najviše prepirki. 

Idi na 24sata

Komentari 28

  • WOMANIZER 02.06.2013.

    koliko teorija zavjera na popisima, opus dei, 9/11, isus- sigurno povezano uz opus dei i da vincijev kod...........ja znam koji je meni najdraži članak! :)

  • strapacoza 02.06.2013.

    kad bi ljudi prestali gaziti jedni preko drugih, polako bi počeli i spoznavati zašto je nešto takvo ili tako kako jeste. no, ovaj naraštaj nije ni blizu toga

  • Yassa 02.06.2013.

    neka mjenjaju ali istinu nitko ne mjenja, istina je istina smo oči mogu gledati različiti na iste stvari

Komentiraj...
Vidi sve komentare