Obavijesti

News

Komentari 28

Najkontroverzniji članak na Wikipediji je onaj o Hrvatskoj

Najkontroverzniji članak na Wikipediji je onaj o Hrvatskoj
4

Pokazalo je to istraživanje koje je provela grupa autora s nekoliko svjetskih sveučilišta. Članak o Hrvatskoj Nijemci su na Wikipediji najviše puta ispravljali

VIDEO

Istraživanje o online enciklopediji, popularnoj Wikipediji, koje je provela grupa autora s nekoliko svjetskih sveučilišta pokazalo je da je na njemačkoj inačici najkontroverzniji članak onaj o Hrvatskoj.

Jedan urednik stavlja, drugi briše

U istraživanje su bile uključene Wikipedijine stranice na deset svjetskih jezika, a jedan od kriterija za izračun kontroverznosti bio je broj ispravaka na članak. Naime, kada jedan urednik napiše neki članak, drugi urednik kojem se to ne svidi može izbrisati tvrdnje koje mu ne odgovaraju. 

Članak se vraća na prijašnje stanje i može se po volji mijenjati. Članak o Hrvatskoj na njemačkoj Wikipediji očito je doživio velik broj ispravaka i vraćanja na prijašnje stanje. 

Studija koju su napravili Taha Yasseri Anselm Spoerri, Mark Graham i Janos Kertesz iduće bi godine trebala biti objavljena u knjizi.

Najviše ispravljali Busha, Hitlera, homoseksualnost... 

Kada su u pitanju ostale zemlje, Amerikanci su najviše puta ispravljali članak o Georgeu W. Bushu, Nijemci o Hitleru, a Česi o homoseksualizmu. Istraživači su zaključili da su među najkontroverznijim člancima oni o religiji, filozofiji i politici, temama koje i inače izazivaju najviše prepirki. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca