To je to što me zanima!

Najviši britanski sud razmatra pravnu osnovu referenduma o neovisnosti Škotske

Britanski vrhovni sud u utorak će razmotriti zakonitost škotskog nastojanja da se održi novi referendum o neovisnosti sljedeće godine bez pristanka vlade u Londonu
Vidi originalni članak

Škotska vlada prve ministrice Nicole Sturgeon u Edinburghu želi novo glasovanje o pitanju: "Treba li Škotska biti neovisna država?"

U ponedjeljak je rekla na godišnjoj konvenciji svoje Škotske nacionalne stranke (SNP) da saslušanje ne bi bilo potrebno da britanske vlasti u Westminsteru poštuju škotsku demokraciju.

"Ali Westminster nema takvo poštovanje. To znači da je ovo pitanje uvijek bilo predodređeno da prije ili kasnije završi na sudu -- bolje je, po mom mišljenju, da je to prije", rekla je.

"Ako sud odluči na način na koji se nadamo, 19. listopada iduće godine bit će referendum o neovisnosti."

Na saslušanju Vrhovnog suda odvjetnici će se svađati oko ovlasti decentraliziranog škotskog parlamenta u Edinburghu u odnosu na britanski parlament.

SNP se borio na škotskim parlamentarnim izborima 2021. uz obećanje da će održati pravno valjani referendum nakon smirivanja krize s covidom.

CILJAJU LISTOPAD Drugi referendum o neovisnosti Škotske već sljedeće godine?

Sada želi organizirati referendum, ali britanska vlada, koja mora dati odobrenje prema Zakonu o Škotskoj iz 1998., nije dala dopuštenje.

Nova britanska premijerka Liz Truss u televizijskom intervjuu ovog mjeseca ponovila je svoje mišljenje da je posljednji referendum 2014. bio događaj koji se događa jednom u generaciji.

"Potpuno sam jasna da ne bi trebalo biti još jednog referenduma prije nego ta generacija nestane", dodala je.

Ankete sada pokazuju da su glasači u Škotskoj gotovo ravnomjerno podijeljeni oko pitanja neovisnosti.

Na posljednjem referendumu 2014. 55 posto Škota glasalo je protiv odcjepljenja.

Ali to se dogodilo prije brexita, protiv kojeg je većina u Škotskoj glasala, i parlamentarnih izbora, na kojima je prvi put izabrana većina zastupnika koji se zalažu za neovisnost.

"Malo je vjerojatno da će sud presuditi u korist SNP-a – ali oni koji su za Uniju ne bi trebali vidjeti ovo kao odlučujuću pobjedu", napisao je Akash Paun iz think-tanka Institute for Government.

SMANJILA ANGAŽMANE Kraljica Elizabeta II. unatoč poteškoćama s kretanjem otišla je u godišnji posjet Škotskoj

Ako bude osujećena na sudu, stranka planira sljedeće opće izbore, najkasnije do siječnja 2025., pretvoriti u de facto referendum, vodeći kampanju samo o tom pitanju.

Sturgeon je u ponedjeljak rekla da bi pravni poraz ostavio pred škotskom vladom "vrlo jednostavan izbor: iznijeti našu argumentaciju za neovisnost ljudima na izborima ili odustati od škotske demokracije".

"Nikad neću odustati od škotske demokracije", dodala je.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare