To je to što me zanima!

Vrijedna donacija: Amerikanci nam poslali vojne helikoptere

Američki vojni transportni zrakoplov sletio je u subotu ujutro u bazu Zemunik. Nosio je pet američkih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior za potrebe Hrvatske vojske
Vidi originalni članak

U Hrvatsku je sletio američki vojni transportni zrakoplov Galaxy C-5. Zrakoplov je sletio u bazu Zemunik. Dužina zrakoplova je 76 metara i najveći je zrakoplov takvog tipa na svijetu. 

Prevozio je Kiowa Warrior helikoptere za Hrvatsku vojsku. Helikopteri, simulatori i ostala pripadajuća oprema stigli su američkim avionom C-5 koji je sletio u ranim jutarnjim satima, dok će preostali helikopteri i oprema stići u naknadnoj isporuci. Helikopteri OH-58D Kiowa Warrior, koji će biti u sastavu Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze, proizvedeni su u razdoblju od 2010. do 2012., a u operativnu upotrebu uvedeni su između 2012. i 2015. godine. U sastav HRZ i PZO-a dolaze sa standardnim kompletom naoružanja, optičko-elektroničkim senzorima te radio komunikacijskom i navigacijskom opremom. 

Primarna namjena helikoptera OH-58D Kiowa Warrior vezana je uz izviđačke i napadačke sposobnosti. U borbenim uvjetima koristi se za protuoklopno djelovanje, blisku zračnu potporu i vrlo blisku zračnu potporu, zatim pratnju i zaštitu konvoja, korekciju i navođenje topničke precizne paljbe, te borbu u urbanim područjima. Pored toga, ovaj helikopter ima sposobnost djelovanja po ciljevima na površini danju i noću, ima velike manevarske i vatrene sposobnosti te sposobnost samozaštite, javlja MORH.

Uvođenjem u operativnu uporabu ovog helikoptera Oružane snage RH razvijaju sposobnost zapovijedanja i nadzora iz zraka zbog ugrađenih modernih komunikacijskih sustava u helikopteru čime se osiguravaju pravovremene i cjelovite informacije potrebne za donošenje operativnih odluka, a unaprijedit će se i sposobnost potpore civilnim institucijama u svim uvjetima i razinama ugroze.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 

 

 

Idi na 24sata

Komentari 507

  • alicauzemljicuda 31.07.2016.

    Planiralo se da Amerikanci "doniraju" svoje helikoptere UH-60 Hrvatskoj, a Hrvatska svoje Mi-8 "donira" Ukrajini. Do toga nije došlo, pa se Hrvatska odlučila za druge helikoptere. Šta je Hrvatska "donirala" Ukrajini ili možda FSA (Free Syrian Army) za Kiowa OH-58D ? Amerikanci ne "doniraju" ništa besplatno !

  • yocko 31.07.2016.

    Stiglo staro željezo koje više ne trebaju.

  • leptir53 31.07.2016.

    mene zanima pa kako je moguće da su sdepenjare uspjele to dogovoriti prošle godine kad je opće poznato da ini ne vole ovu zemlju.. kao npr kradoljubna zajednica koja je iza sebe ostavila vojsku sa jednim avionom, dva helikoptera, 10 tenkova i gladnim vojnicima??? a ovi nenarodni dogovorili helikoptere, obavili remont migova.. istina bilo je propusta za koji će netko odgovarat, ali bar ih je 7 u zraku.. dvadesetak borbeni vozila, desetke kamiona, , samohodne haubice..i sve to u 4 godine.. da su ostali još došli bi i modernizirani f16 iz Izraela..

Komentiraj...
Vidi sve komentare