Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
507 komentara

Vrijedna donacija: Amerikanci nam poslali vojne helikoptere

Američki vojni transportni zrakoplov sletio je u subotu ujutro u bazu Zemunik. Nosio je pet američkih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior za potrebe Hrvatske vojske

Foto: MORH
507 komentara

U Hrvatsku je sletio američki vojni transportni zrakoplov Galaxy C-5. Zrakoplov je sletio u bazu Zemunik. Dužina zrakoplova je 76 metara i najveći je zrakoplov takvog tipa na svijetu. 

Prevozio je Kiowa Warrior helikoptere za Hrvatsku vojsku. Helikopteri, simulatori i ostala pripadajuća oprema stigli su američkim avionom C-5 koji je sletio u ranim jutarnjim satima, dok će preostali helikopteri i oprema stići u naknadnoj isporuci. Helikopteri OH-58D Kiowa Warrior, koji će biti u sastavu Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze, proizvedeni su u razdoblju od 2010. do 2012., a u operativnu upotrebu uvedeni su između 2012. i 2015. godine. U sastav HRZ i PZO-a dolaze sa standardnim kompletom naoružanja, optičko-elektroničkim senzorima te radio komunikacijskom i navigacijskom opremom. 

Primarna namjena helikoptera OH-58D Kiowa Warrior vezana je uz izviđačke i napadačke sposobnosti. U borbenim uvjetima koristi se za protuoklopno djelovanje, blisku zračnu potporu i vrlo blisku zračnu potporu, zatim pratnju i zaštitu konvoja, korekciju i navođenje topničke precizne paljbe, te borbu u urbanim područjima. Pored toga, ovaj helikopter ima sposobnost djelovanja po ciljevima na površini danju i noću, ima velike manevarske i vatrene sposobnosti te sposobnost samozaštite, javlja MORH.

Uvođenjem u operativnu uporabu ovog helikoptera Oružane snage RH razvijaju sposobnost zapovijedanja i nadzora iz zraka zbog ugrađenih modernih komunikacijskih sustava u helikopteru čime se osiguravaju pravovremene i cjelovite informacije potrebne za donošenje operativnih odluka, a unaprijedit će se i sposobnost potpore civilnim institucijama u svim uvjetima i razinama ugroze.

 

 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message