To je to što me zanima!

Nakon pet godina optuženima da su HZZO oštetili za 30 mil. kuna suđenje počelo ispočetka

Nismo krivi, opet su na sudu ustvrdili Jadranka Dinčir, "majka hrvatskih branitelja”, i Branko Beus. Terete se da su za "naknadu" braniteljima sređivali da dobiju novčanu naknadu na koju nisu imali pravo
Vidi originalni članak

Optužnica u ovom slučaju podignuta je u siječnju 2016., a prije no što je podignuta, jedan je od osumnjičenika, Stjepan Gott, koji se navodi u činjeničnom opisu optužnice, je preminuo.

SUĐENJE Oštetili HZZO za 30 milijuna kuna? Oni niječu sve optužbe

Suđenje je na zagrebačkom Županijskom sudu počelo u siječnju 2017. Jadranka Dinčir (65) i Brano Beus  (63) rekli su da nisu krivi. Tijekom postupka predviđeno je ispitivanje 300-ak svjedoka. Jedno vrijeme rasprave su se održavale u redovitom ritmu  i  ispitan je poveći broj svjedoka, a od pojedinog svjedoka tužiteljstvo je planiralo odustati. No potom se  teško razbolio Beus, a zatim i Jadranka Dinčir pa je suđenje zapelo zbog njihova teškog zdravstvenog stanja. Suđenje je danas iz formalnih razloga, zbog proteka vremena, počelo ispočetka. Optuženici su se  ponovo očitovali o krivnji  i kazali da se ne osjećaju krivima.

 Tužiteljstvo je za sada predložilo saslušanje osam svjedoka, među kojima je i Vilim Karlović, koji je preživio torturu na Ovčari, o tome napisao knjigu, a kasnije završio u zatvoru na šest godina jer bio osuđen zbog ubojstva čovjeka koji ga je kamatario.

Stranke u postupku su se složile da se iskazi do sada saslušanih svjedoka saslušaju te da se pročita dokumentacija u spisu. Svjedoci čije je saslušavanje tužiteljstvo predložilo trebali bi biti saslušani na raspravama koncem veljače i početkom ožujka.

Podsjećamo, prema navodima optužnice Jadranku Dinčir nazivali su “majkom hrvatskih branitelja”.  To joj je, navodi tužiteljstvo, bio nadimak, odnosno šifra za nekadašnju zaposlenicu HZZO-a. Tužiteljstvo nju i Beusa tereti da su sa sada pokojnim Stjepanom Gottom osmislili način kojim su varali HZZO, dok su oni sami, tvrdi tužiteljstvo, dobro zarađivali. Jadranka Dinčir i Beus optuženi su da su pomoću posrednika tražili branitelje kojima su potom sređivali da dobiju novčanu naknadu na koju nisu imali pravo.

Klica: Nitko mi nije pogodovao

Sve se događalo od 2002. do 2005., a u optužnici se navodi 200-tinjak branitelja kojima je isplaćena naknada na koju nisu imali pravo. Naknada se isplaćivala na temelju krivotvorene liječničke dokumentacije, a među onima kojima je na takav način isplaćena naknada bio je i Vinko Žuljević Klica koji je likvidiran 2015. Po navodima optužnice, njemu je neosnovano isplaćeno 91.668 kuna. O toj isplati on je iskazivao tijekom istrage te kazao da ne poznaje okrivljene.

 – Sudjelovao sam u Domovinskom ratu i umirovljen sam kao RVI i sjećam se da sam ostvario neka prava preko HZZO-a. Nitko mi nije pogodovao jer sam prošao prilično težak put da ta prava ostvarim. Ove isplate se ne sjećam, a molbu poslanu HZZO-u 21. kolovoza 2007. nisam napisao osobno, ovlastio sam jednog od svojih vojnika. No u toj molbi navedene su neke neistine o mojem umirovljenju – kazao je Klica u istrazi.

Beus je “zaradio” oko dva milijuna kuna, a Jadranka Dinčir oko 2,3 milijuna kuna. To je, tvrdi tužiteljstvo, dobila kao proviziju u manipuliranju s novčanim naknadama.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • iv.ma 21.01.2021.

    Nigdje u članku ne stoji da je optužen Jurica Galoić a ipod slike stoji njegovo ime.Ko je sada od te dvojice Jurica....policajac ili tip do njega.

  • spremka 21.01.2021.

    Ponavljanje je majka znanja

  • sasa66 21.01.2021.

    Samo 5 godina... postali ste sinonim za brzinu. Ajde valjda ce zavrsit za 25 godina kada se zaboravi, i na kraju svi slobodni

Komentiraj...
Vidi sve komentare