Obavijesti

News

Komentari 7

Nakon pet godina optuženima da su HZZO oštetili za 30 mil. kuna suđenje počelo ispočetka

Nakon pet godina optuženima da su HZZO oštetili za 30 mil. kuna suđenje počelo ispočetka

Nismo krivi, opet su na sudu ustvrdili Jadranka Dinčir, "majka hrvatskih branitelja”, i Branko Beus. Terete se da su za "naknadu" braniteljima sređivali da dobiju novčanu naknadu na koju nisu imali pravo

VIDEO

Optužnica u ovom slučaju podignuta je u siječnju 2016., a prije no što je podignuta, jedan je od osumnjičenika, Stjepan Gott, koji se navodi u činjeničnom opisu optužnice, je preminuo.

Oštetili HZZO za 30 milijuna kuna? Oni niječu sve optužbe

Suđenje je na zagrebačkom Županijskom sudu počelo u siječnju 2017. Jadranka Dinčir (65) i Brano Beus  (63) rekli su da nisu krivi. Tijekom postupka predviđeno je ispitivanje 300-ak svjedoka. Jedno vrijeme rasprave su se održavale u redovitom ritmu  i  ispitan je poveći broj svjedoka, a od pojedinog svjedoka tužiteljstvo je planiralo odustati. No potom se  teško razbolio Beus, a zatim i Jadranka Dinčir pa je suđenje zapelo zbog njihova teškog zdravstvenog stanja. Suđenje je danas iz formalnih razloga, zbog proteka vremena, počelo ispočetka. Optuženici su se  ponovo očitovali o krivnji  i kazali da se ne osjećaju krivima.

 Tužiteljstvo je za sada predložilo saslušanje osam svjedoka, među kojima je i Vilim Karlović, koji je preživio torturu na Ovčari, o tome napisao knjigu, a kasnije završio u zatvoru na šest godina jer bio osuđen zbog ubojstva čovjeka koji ga je kamatario.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Jurica Galoić

Stranke u postupku su se složile da se iskazi do sada saslušanih svjedoka saslušaju te da se pročita dokumentacija u spisu. Svjedoci čije je saslušavanje tužiteljstvo predložilo trebali bi biti saslušani na raspravama koncem veljače i početkom ožujka.

Podsjećamo, prema navodima optužnice Jadranku Dinčir nazivali su “majkom hrvatskih branitelja”.  To joj je, navodi tužiteljstvo, bio nadimak, odnosno šifra za nekadašnju zaposlenicu HZZO-a. Tužiteljstvo nju i Beusa tereti da su sa sada pokojnim Stjepanom Gottom osmislili način kojim su varali HZZO, dok su oni sami, tvrdi tužiteljstvo, dobro zarađivali. Jadranka Dinčir i Beus optuženi su da su pomoću posrednika tražili branitelje kojima su potom sređivali da dobiju novčanu naknadu na koju nisu imali pravo.

Klica: Nitko mi nije pogodovao

Sve se događalo od 2002. do 2005., a u optužnici se navodi 200-tinjak branitelja kojima je isplaćena naknada na koju nisu imali pravo. Naknada se isplaćivala na temelju krivotvorene liječničke dokumentacije, a među onima kojima je na takav način isplaćena naknada bio je i Vinko Žuljević Klica koji je likvidiran 2015. Po navodima optužnice, njemu je neosnovano isplaćeno 91.668 kuna. O toj isplati on je iskazivao tijekom istrage te kazao da ne poznaje okrivljene.

 – Sudjelovao sam u Domovinskom ratu i umirovljen sam kao RVI i sjećam se da sam ostvario neka prava preko HZZO-a. Nitko mi nije pogodovao jer sam prošao prilično težak put da ta prava ostvarim. Ove isplate se ne sjećam, a molbu poslanu HZZO-u 21. kolovoza 2007. nisam napisao osobno, ovlastio sam jednog od svojih vojnika. No u toj molbi navedene su neke neistine o mojem umirovljenju – kazao je Klica u istrazi.

Beus je “zaradio” oko dva milijuna kuna, a Jadranka Dinčir oko 2,3 milijuna kuna. To je, tvrdi tužiteljstvo, dobila kao proviziju u manipuliranju s novčanim naknadama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1