To je to što me zanima!

Naši maturanti pojma nemaju o radnim pravima i tržištu rada

Učenici u Hrvatskoj o uvjetima na tržištu rada i svojim pravima uglavnom saznaju od roditelja i prijatelja, a ne u školi. To je nedopustivo, kažu u sindikatu Preporod koji je proveo istraživanje na 1100 maturanata
Vidi originalni članak

Hrvatski maturanti dobili su jedva prolaznu ocjenu u znanju o radnim pravima i tržištu rada, pokazalo je istraživanje na 1100 učenika završnih razreda koje je proveo sindikat Preporod s partnerima.
- Najbolje rezultate ostvarili na pitanjima o zasnivanju radnog odnosa i primanja plaće, dok su najlošiji rezultati vezani uz prekovremeni rad, ugovore na određeno vrijeme te sindikalno organiziranje. To je poruka nad kojom bi se svi trebali zabrinuti - kazao je predsjednik Preporoda Željko Stipić na predstavljanju rezultata u Varaždinu.

- Naši su učenici jedva dobili prolaznu ocjenu, što znači da premalo znaju o pravima iz radnog odnosa. To je zato što ih mi kroz njihovo školovanje ni na koji način ne pripremamo za ovu dimenziju svijeta rada - rekao je Stipić naglasivši kako su učenici ono što znaju uglavnom doznali od svojih roditelja i prijatelja - istaknuo je Stipić koji smatra kako u školama treba hitno pojačati te teme jer je "nedopustivo da nam učenici ulaze u svijet rada potpuno nepripremljeni".
Međimurski župan Matija Posavec kazao je kako je važno da se učenici dobro pripreme za tržište rada jer se tako povezuju obrazovanje i gospodarstvo.
Istraživanje je provedeno u sklopu projekta "Znanjem do prava" koji provode Preporod s partnerima Međimurskom županijom, Udrugom ravnatelja osnovnih škola, Pravnim fakultetom Sveučilišta u Splitu te Radničkim sindikatom Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i koji se financira iz fondova EU u iznosu od oko 1,4 milijuna kuna.
U sklopu projekta hrvatskim maturantima će se dijeliti brošure s informacijama koje su im važne prije ulaska u svijet rada.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • škver 10.03.2020.

    Ali zato mala djeca uče najdublje, najšire Rijeke u "tunguziji" planine i sličnoa ne znaju ni svoju zemlju.

  • jo2hn8ny 10.03.2020.

    Ali zato znaju bacati jaja i brašno po prolaznicima.

  • 10.03.2020.

    Pa o tome neznaju jer nije bit znanje,vec stranacka pripadnost to je bilo bitno ovih 30 godina ,pa dobro mozda 1 postotak je uspio ,ali ostatak je rodo stranacki rijesio. ..za mojeg vremena nije bilo tako,praksa=cekao te posao...kak je bilo bilo ,ali ovakve svinjarije nije bilo ...dobit cu minuse ,ali nema veze sve se vidi iz prilozenog u realnom zivotu....

Komentiraj...
Vidi sve komentare