Obavijesti

News

Komentari 4

Naši maturanti pojma nemaju o radnim pravima i tržištu rada

Naši maturanti pojma nemaju o radnim pravima i tržištu rada

Učenici u Hrvatskoj o uvjetima na tržištu rada i svojim pravima uglavnom saznaju od roditelja i prijatelja, a ne u školi. To je nedopustivo, kažu u sindikatu Preporod koji je proveo istraživanje na 1100 maturanata

VIDEO

Hrvatski maturanti dobili su jedva prolaznu ocjenu u znanju o radnim pravima i tržištu rada, pokazalo je istraživanje na 1100 učenika završnih razreda koje je proveo sindikat Preporod s partnerima.
- Najbolje rezultate ostvarili na pitanjima o zasnivanju radnog odnosa i primanja plaće, dok su najlošiji rezultati vezani uz prekovremeni rad, ugovore na određeno vrijeme te sindikalno organiziranje. To je poruka nad kojom bi se svi trebali zabrinuti - kazao je predsjednik Preporoda Željko Stipić na predstavljanju rezultata u Varaždinu.

- Naši su učenici jedva dobili prolaznu ocjenu, što znači da premalo znaju o pravima iz radnog odnosa. To je zato što ih mi kroz njihovo školovanje ni na koji način ne pripremamo za ovu dimenziju svijeta rada - rekao je Stipić naglasivši kako su učenici ono što znaju uglavnom doznali od svojih roditelja i prijatelja - istaknuo je Stipić koji smatra kako u školama treba hitno pojačati te teme jer je "nedopustivo da nam učenici ulaze u svijet rada potpuno nepripremljeni".
Međimurski župan Matija Posavec kazao je kako je važno da se učenici dobro pripreme za tržište rada jer se tako povezuju obrazovanje i gospodarstvo.
Istraživanje je provedeno u sklopu projekta "Znanjem do prava" koji provode Preporod s partnerima Međimurskom županijom, Udrugom ravnatelja osnovnih škola, Pravnim fakultetom Sveučilišta u Splitu te Radničkim sindikatom Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i koji se financira iz fondova EU u iznosu od oko 1,4 milijuna kuna.
U sklopu projekta hrvatskim maturantima će se dijeliti brošure s informacijama koje su im važne prije ulaska u svijet rada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer