To je to što me zanima!

Naši vojnici ipak ne mogu tek tako otići s Golanske visoravni

NY Times je ponovio kako je prema zapadnim dužnosnicima, u prosincu oružje ostalo iz ratova u bivšoj Jugoslaviji, preko Hrvatske počelo stizati do pobunjenika
Vidi originalni članak

Američki list New York Times izvijestio je o najavi hrvatskog premijera Zorana Milanovića o povlačenju hrvatskih vojnika iz promatračke misije UN-a na Golanskoj visoravni. Nakon gotovo pet godina sudjelovanja u misiji, 96 vojnika bit će povučeno sa zadatka čuvanja demilitarizirane zone između Sirije i Izraela. Odluku je premijer inicirao nakon objave NY Timesa o prodaji oružja za sirijske pobunjenike u Hrvatskoj. 

NY Times u svojem članku citirao je Milanovića sa sjednice Vlade u četvrtak, koji je kazao da su unatoč demantijima vlade, izvješća medija dovela do toga da hrvatski vojnici više nisu sigurni.

- Želimo da se vrate kući živi i zdravi - rekao je hrvatski premijer.  

NY Times je ponovio kako je prema američkim i zapadnim dužnosnicima, u prosincu oružje ostalo iz ratova na prostoru bivše Jugoslavije, preko Jordana počelo stizati do pobunjenika koji se bore protiv snaga predsjednika Bašara al-Asada u Siriji. Od tada je, navodno, nekoliko transportnih zrakoplova s oružjem napustilo Hrvatsku. 

U UN-u neće biti oduševljeni 

Premijer Milanović na sjednici Vlade najavio je povlačenje vojnika te kazao kako se po tom pitanju konzultirao i s predsjednikom Ivom Josipovićem. Razgovarao je i s ministrom obrane Antom Kotromanovićem, te načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga generalom Dragom Lovrićem.

U zoni na Golanskoj visoravni se nalaze vojnici iz Austrije, hrvatski kontingent, te kontingent Filipina.

Odluka iz RH sigurno neće biti dočekana s oduševljenjem u sjedištu UN-a, piše Večernji list. Hrvatski vojnici, naravno, ne mogu odmah napustiti zonu te moraju čekati ili da UN pronađe i angažira vojnike iz druge zemlje ili će se postojeći UN-ovci morati “rastegnuti” i pokriti naš teritorij ili će iz matičnih država naručiti pojačanja. 

Prije predsjednika Josipovića, odluku o povlačenju vojnika mora donijeti Sabor.

Idi na 24sata

Komentari 48

  • pauci 02.03.2013.

    je,prodavalo se i prodaje samo se ne smije govorit.a ta golanska visoravan je totalno sranje,lagani zivot,izleti i tako ta sranja.tko zeli da ide neka ide u irak ili afganistan ili afriku a ne tu hrvatska da baca pare.sta se prije vrate bit ce bolje.samo se novci bacaju 30 milijuna kuna godisnje sramota.kome su plave kacige donile dobroga pa sitite se kako je nama bilo s njima za vrime rata.ponavljam tamo se samo ždere,pije i ide na izlete.milanovicu vracaj ih nazad,a tko hoce da ide u misije ima afganistan i druge zemlje di triba puno vise zavrnuti rukave.

  • PatakVak 01.03.2013.

    je a kaj ste vi mislili,malo zagusti(sad nećemo o muljažama ko,kako i zašto) i vi put pod noge,e,mile,mile,ne ide to samo tako!!!!

  • CptNemo 01.03.2013.

    Koji to "vrsni vojni analitičar" ( glupan) tvrdi da naši ne mogu samo jednostavno otići? Pa , POANTA svega toga i JEST da im se pokaže da smo "uvrijeđeni&iznenadjeni" piskaranjem NYT-a za koje ZNAMO da je "naručen članak". Jel ih MI plaćamo? Plaćamo...Jel su pod NAŠOM komandom? Jesu...Jel imamo u zemlji skoro pa izvanredno stanje? Imamo. Jel moramo ikoga pitati ili savjetovati se oko toga? NE...tako to rade i ameri, ako se netko počne pjenit bez veze. Samo , oni , kao i žabari se još i poberu u tišini..

Komentiraj...
Vidi sve komentare