Obavijesti

News

Komentari 48

Naši vojnici ipak ne mogu tek tako otići s Golanske visoravni

Naši vojnici ipak ne mogu tek tako otići s Golanske visoravni
1

NY Times je ponovio kako je prema zapadnim dužnosnicima, u prosincu oružje ostalo iz ratova u bivšoj Jugoslaviji, preko Hrvatske počelo stizati do pobunjenika

VIDEO

Američki list New York Times izvijestio je o najavi hrvatskog premijera Zorana Milanovića o povlačenju hrvatskih vojnika iz promatračke misije UN-a na Golanskoj visoravni. Nakon gotovo pet godina sudjelovanja u misiji, 96 vojnika bit će povučeno sa zadatka čuvanja demilitarizirane zone između Sirije i Izraela. Odluku je premijer inicirao nakon objave NY Timesa o prodaji oružja za sirijske pobunjenike u Hrvatskoj. 

NY Times u svojem članku citirao je Milanovića sa sjednice Vlade u četvrtak, koji je kazao da su unatoč demantijima vlade, izvješća medija dovela do toga da hrvatski vojnici više nisu sigurni.

- Želimo da se vrate kući živi i zdravi - rekao je hrvatski premijer.  

NY Times je ponovio kako je prema američkim i zapadnim dužnosnicima, u prosincu oružje ostalo iz ratova na prostoru bivše Jugoslavije, preko Jordana počelo stizati do pobunjenika koji se bore protiv snaga predsjednika Bašara al-Asada u Siriji. Od tada je, navodno, nekoliko transportnih zrakoplova s oružjem napustilo Hrvatsku. 

U UN-u neće biti oduševljeni 

Premijer Milanović na sjednici Vlade najavio je povlačenje vojnika te kazao kako se po tom pitanju konzultirao i s predsjednikom Ivom Josipovićem. Razgovarao je i s ministrom obrane Antom Kotromanovićem, te načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga generalom Dragom Lovrićem.

U zoni na Golanskoj visoravni se nalaze vojnici iz Austrije, hrvatski kontingent, te kontingent Filipina.

Odluka iz RH sigurno neće biti dočekana s oduševljenjem u sjedištu UN-a, piše Večernji list. Hrvatski vojnici, naravno, ne mogu odmah napustiti zonu te moraju čekati ili da UN pronađe i angažira vojnike iz druge zemlje ili će se postojeći UN-ovci morati “rastegnuti” i pokriti naš teritorij ili će iz matičnih država naručiti pojačanja. 

Prije predsjednika Josipovića, odluku o povlačenju vojnika mora donijeti Sabor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.