To je to što me zanima!

'Nađu li naftu u Jadranu, mi ćemo imati jeftinije energente'

Veliki je posao odrađen, sada je na redu pregovaranje o ugovoru, potpis ugovora, što moramo obaviti do 2. travnja. Onda kreće veliki posao istražnih radova...
Vidi originalni članak

Četrdesetak kompanija je bilo u igri, to ste bili informirani. Moram priznati da danas, u ovoj nekoj geopolitičkoj situaciji nestabilnosti i nestabilnosti cijene nafte, mnogi natječaji u svijetu su propali, nije bilo ponude ili su bili otkazivani. Mi smo jasnom, transparentnom procedurom, dobili ugledne svjetske kompanije, i to je veliki uspjeh, rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak govoreći o Vladinoj odluci kojom je pet kompanija dobilo zeleno svjetlo za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Jadranu.

- Veliki je posao odrađen, sada je na redu pregovaranje o ugovoru, potpis ugovora, što moramo obaviti do 2. travnja. Onda kreće veliki posao istražnih radova i ulaganja u Hrvatsku od 4 milijarde kuna u sljedećih nekoliko godina, gdje se očekuje da domaća komponenta zauzme barem 60 posto ukupnih investicija. A to znači dizanje gospodarstva - rekao je Vrdoljak gostujući u emisiji RTL Danas.

Na pitanje je li zaista moguće da je tlo u Jadranu bogato naftom, Vrdoljak je kazao:

- Pa ako nećemo poslušati ono što sam prethodno govorio, da je Hrvatska dosta perspektivna geološka struktura, ajmo poslušati kompanije koje su došle, ugledne svjetske kompanije, koje su odlučile desetke milijuna dolara potrošiti do sada, i u istražnim radovima. U krajnjoj liniji, prihod proračuna nakon potpisa ugovora će bit stotinjak milijuna kuna. Ne bi to netko plaćao da ne misli da će u nekom kratkoročnom ili srednjoročnom periodu ta sredstva vratiti - rekao je.

Niže cijene energenata

Pronađe li se nafta, kako je Vrdoljak kazao, imat ćemo niže cijene energenata te konkurentniju cijenu za našu industriju.

-  Energetski intenzivne industrije u Hrvatskoj će biti konkurentnije nego susjedne zemlje. Ako mi izvozimo, a do sada uvozimo, onda je potpuno logično da ćemo imati jeftinije energente nego u susjedstvu, a samim time dižemo industriju. Kada dižemo industriju, onda imamo veći broj zaposlenih, onda naša djeca imaju gdje raditi. To je neka dugoročna pozitivna priča  -izjavio je ministar.

U drugoj polovini drugog mjeseca se zaključuje natječaj za istraživanje na kopnu, a Vrdoljak očekuje da će i on biti uspješan. Nakon toga procedura je ista kao za Jadran.

- Znači, nakon dva mjeseca odabir onih koji su zadovoljili uvjete, potpisivanje ugovora. Sa pomakom od neka četiri mjeseca je i kopno na redu. Nakon toga ide druga faza Jadrana, druga faza kopna - kazao je Vrdoljak.

Idi na 24sata

Komentari 80

  • bajica1009 14.01.2015.

    Ne tako davno bili pred izolacijom pojavio se kažu sumnjiv tip i partija pokrenuli izgradnju i otvorili radove pa popušili vlast, osam godina bila narodna vlast ispraznila blagajnu podigla kredite srozali državu i nas pa se pojavila ova ne narodna vlast, šta su napravili smanjili izdvajanje i dio privilegija pronašli malu mogućnost da se nešto pokrene ali netrebaju nam jer ovi znaju bolje, naravno vlast će im dati oni koji ne žive i ne uplaćuju porez u ovoj zemlji već kao krpelji sišu, stvarno zemlja blagostanja.

  • najiram 10 13.01.2015.

    provodi partijsku doktrinu "Govor Moše Pijade sa prvog zasjedanja AVNOJ-a 1942. u Bihaću objašnjava strategiju osvajanja vlasti:[4][5] ...potrebno je zato stvoriti toliko mnogo beskućnika, da ovi beskućnici budu većina u državi. Stoga mi moramo da palimo. Pripucaćemo pa ćemo se povući. Nemci nas neće naći, ali će iz osvete da pale sela. Onda će nam seljaci, koji tamo ostanu bez krova, sami doći i mi ćemo imati narod uza se pa ćemo na taj način postati gospodari situacije.Oni koji nemaju ni kuće ni zemlje ni stoke, brzo će se i sami priključiti nama, jer ćemo im obećati veliku pljačku. Teže će biti sa onima koji imaju neki posed. Njih ćemo povezati uza se predavanjima, pozorišnim predstavama i drugom propagandom... Tako ćemo postepeno proći kroz sve pokrajine. Seljak koji poseduje kuću, zemlju i stoku, radnik koji prima platu i ima hleba, za nas ništa ne vredi. Mi od njih moramo načiniti beskućnike, proletere... Samo nesrećnici postaju komunisti, zato mi moramo nesreću stvoriti, mase u očajanje baciti, mi smo smrtni neprijatelji svakog blagostanja, reda i mira..." imat čemo ono što i nemamo imat čemo nulu...

  • Šarlota 06.01.2015.

    O kakvom istraživanju on priča? Istraživanje je završeno, odrađeno, preplaćeno i zna se točno na kojim lokacijama je koji od energenata. Istražuje li to Vrdoljak koliko se može novim istraživanjem opeljušiti proračun?

Komentiraj...
Vidi sve komentare