Obavijesti

News

Komentari 80

'Nađu li naftu u Jadranu, mi ćemo imati jeftinije energente'

'Nađu li naftu u  Jadranu, mi ćemo imati jeftinije energente'
1

Veliki je posao odrađen, sada je na redu pregovaranje o ugovoru, potpis ugovora, što moramo obaviti do 2. travnja. Onda kreće veliki posao istražnih radova...

VIDEO

Četrdesetak kompanija je bilo u igri, to ste bili informirani. Moram priznati da danas, u ovoj nekoj geopolitičkoj situaciji nestabilnosti i nestabilnosti cijene nafte, mnogi natječaji u svijetu su propali, nije bilo ponude ili su bili otkazivani. Mi smo jasnom, transparentnom procedurom, dobili ugledne svjetske kompanije, i to je veliki uspjeh, rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak govoreći o Vladinoj odluci kojom je pet kompanija dobilo zeleno svjetlo za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Jadranu.

- Veliki je posao odrađen, sada je na redu pregovaranje o ugovoru, potpis ugovora, što moramo obaviti do 2. travnja. Onda kreće veliki posao istražnih radova i ulaganja u Hrvatsku od 4 milijarde kuna u sljedećih nekoliko godina, gdje se očekuje da domaća komponenta zauzme barem 60 posto ukupnih investicija. A to znači dizanje gospodarstva - rekao je Vrdoljak gostujući u emisiji RTL Danas.

Na pitanje je li zaista moguće da je tlo u Jadranu bogato naftom, Vrdoljak je kazao:

- Pa ako nećemo poslušati ono što sam prethodno govorio, da je Hrvatska dosta perspektivna geološka struktura, ajmo poslušati kompanije koje su došle, ugledne svjetske kompanije, koje su odlučile desetke milijuna dolara potrošiti do sada, i u istražnim radovima. U krajnjoj liniji, prihod proračuna nakon potpisa ugovora će bit stotinjak milijuna kuna. Ne bi to netko plaćao da ne misli da će u nekom kratkoročnom ili srednjoročnom periodu ta sredstva vratiti - rekao je.

Niže cijene energenata

Pronađe li se nafta, kako je Vrdoljak kazao, imat ćemo niže cijene energenata te konkurentniju cijenu za našu industriju.

-  Energetski intenzivne industrije u Hrvatskoj će biti konkurentnije nego susjedne zemlje. Ako mi izvozimo, a do sada uvozimo, onda je potpuno logično da ćemo imati jeftinije energente nego u susjedstvu, a samim time dižemo industriju. Kada dižemo industriju, onda imamo veći broj zaposlenih, onda naša djeca imaju gdje raditi. To je neka dugoročna pozitivna priča  -izjavio je ministar.

U drugoj polovini drugog mjeseca se zaključuje natječaj za istraživanje na kopnu, a Vrdoljak očekuje da će i on biti uspješan. Nakon toga procedura je ista kao za Jadran.

- Znači, nakon dva mjeseca odabir onih koji su zadovoljili uvjete, potpisivanje ugovora. Sa pomakom od neka četiri mjeseca je i kopno na redu. Nakon toga ide druga faza Jadrana, druga faza kopna - kazao je Vrdoljak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije