To je to što me zanima!

'Ne izlazite još van, čestice iz zraka ulaze u pluća i krvotok'

Radi se o lebdećim česticama, to su sitne čestice prašine koje ulaze u pluća i mogu ući i u krvotok. One oštećuju i izazivaju akutne, kronične respiratorne probleme, kaže Capak
Vidi originalni članak

Nakon što je jučer u Hrvatskoj bio najonečišćeniji zrak u svijetu, danas je situacija nešto bolja, no i dalje je potreban oprez.

- U vezi onečišćenja zraka, ne preporučujemo da se boravi vani. Radi se o lebdećim česticama, to su sitne čestice prašine koje ulaze u pluća i mogu ući i u krvotok. One oštećuju i izazivaju akutne, kronične respiratorne probleme. Nakon velike studije WHO-a dokazano je da uzrokuju kardiovaskularno oštećenje. Ovo onečišćenje nema veze s Hrvatskom, nije došlo iz Hrvatske, ono je došlo kod nas i širi se dalje na zapad. Jučerašnja situacija bila je kritična, danas je bolja - rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

NE IZLAZITE IZ DOMOVA Oprez! Zrak u Zagrebu postao danas najzagađeniji u svijetu

Prema podacima sa švicarske stranice IQ Air, koja uspoređuje kvalitetu zraka u svijetu, Zagreb se jutros u 8 sati nalazio na petom mjestu svjetske ljestvice zagađenosti zraka.

To je nešto bolja situacija nego jučer poslijepodne kada je Zagreb u jednom trenutku bio prvi po zagađenosti u svijetu zbog visoke koncentracije čestica pustinjskog pijeska koji je tijekom jučerašnjeg dana došao do Hrvatske iz pustinje Karakum u Turkmenistanu.

BUDITE OPREZNI ZBOG ČESTICA Zrak u Zagrebu i dalje je loš, još ima pustinjskog pijeska...

Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, preporučuje se svim građanima, a posebice osjetljivim skupinama stanovništva da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom prostoru. U slučaju kratkotrajne izloženosti povišenim vrijednostima lebdećih čestica ne očekuje se značajan utjecaj na zdravlje stanovništva grada Zagreba.

Idi na 24sata

Komentari 74

  • 29.03.2020.

    **** Admin **** Poštovani, molimo vas isključite CAPS LOCK kao ostali korisnici na portalu. Lp

  • 28.03.2020.

    A da korona sporo napreduje, nije tolko opasna pa eto zagadili nam zrak koji bas eto slucajno stvara respiratorne probleme pa da malo povise smrtne slucajeve... Koja tuga

  • li15 28.03.2020.

    Znaci nesto je roknulo negdje pa sad zraci.

Komentiraj...
Vidi sve komentare