To je to što me zanima!

'Nedopustivo je, ove situacije priliče represivnim režimima'

Napad na novinarke i novinare napad je na slobodu medija, na pravo svih građanki i građana da kritički propituju vlast, kao i napad na temeljne političke slobode, što nikako ne smijemo dopustiti, poručuje Gong
Vidi originalni članak

Udruga Gong u utorak je policijsko postupanje prema novinaru Indexa Gordanu Duhačeku ocijenila nedopustivim pritiskom na novinare i nastavkom urušavanja slobode medija.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Za vrijeme Vlade Andreja Plenkovića, koji se priprema preuzeti predsjedanje Vijećem EU-a, događaju se situacije kakve priliče represivnim režimima - ističe Gong reagirajući na jučerašnje privođenje novinara Duhačeka zbog, kako navode, satirične pjesmice na Twitteru.

Gong ističe da su mediji u Hrvatskoj zatrpani tisućama tužbi, političari šikaniraju novinarke i novinare, a policija ih proganja: legitimira ih po redakcijama. Argumentiraju to slučajem Đurđice Klancir, te privođenjem Gordana Duhačeka, iako se sam dan ranije javio policiji.

'NIJE SE ODAZVAO POLICIJI' Božinović tvrdi: Duhačeka nisu priveli zbog objava na Twitteru

Izražavaju i ozbiljnu zabrinutost radom pravosuđa zbog za javnost zatvorene sudnice i prijetnje suca Krešimira Ožanića Duhačeku, koju je objavio portal Index, a oko koje Gong zahtijeva žurnu reakciju Državnog sudbenog vijeća (DSV) i Ministarstva pravosuđa.

- Napad na novinarke i novinare napad je na slobodu medija, na pravo svih građanki i građana da kritički propituju vlast, kao i napad na naše temeljne političke slobode, što nikako ne smijemo dopustiti - poručuje Gong u priopćenju.

Duhaček je, uz obrazloženje da se nije odazvao na obavijesni razgovor u policiju, priveden u ponedjeljak ujutro u zagrebačkoj zračnoj luci, a tijekom dana mu je izrečena novčana kazna.

PRIVELI NOVINARA ZBOG TVITOVA Duhaček: Vikneš HDZ lopovi ili premijeru ćaća i odeš u ćeliju...

Uhićenje Duhačeka već je osudilo Hrvatsko novinarsko društvo, a u utorak su reagirali i Kuća ljudskih prava Zagreb i Centar za mirovne studije, koji smatraju da je riječ o nedopustivom pritisku na slobodu rada novinara u Hrvatskoj i još jednom u nizu problematičnih policijskih postupanja protiv osoba koje izražavaju društvenu kritiku.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 70

  • pčela 17.09.2019.

    Barem pola novinara treba odmah zatvoriti.Sve režimske.Jer lažu,lažu i lažu.

  • arimmer 17.09.2019.

    @plehan, ustav garantira i slobodu tiska i slobodu govora. To znaci tocno to: novinare se ne smije privoditi zbog onoga sto napisu. Ono sto mene zanima su ime i funkcija osobe koja je potpisala uhidbeni nalog. Isti bi trebao biti trenutacno smijenjen i izbacen iz drzavne sluzbe, kao opomena drugim pandurima kojima bi takve stvari mogle pasti na pamet.

  • jakolishe 17.09.2019.

    Novinari niste vi država! Vi ste ništa ako vas narod ne podržava, a sve više gubite simpatije.. Prodane duše!

Komentiraj...
Vidi sve komentare