To je to što me zanima!

Ne možete vi mene toliko puta uloviti koliko ja mogu bježati: Nestašna jazavica je u Dumovcu

Ženku jazavca koja se tjednima skitala po zagrebačkom naselju tri puta su lovili. Sada je u Skloništu za životinje jer ima ozljedu glave
Vidi originalni članak

Jazavica koja je tjednima uzbunjivala Markuševčane, dobro je! Objavili su to na Facebook stranici Azila Dumovec.

Radi se o ženki jazavca (za koju su tek kasnije utvrdili da je ženka) koja je nekoliko tjedana 'terorizirala' zagrebački kvart. Nestašna jazavica uvlačila se u izbetonirani prostor iza jedne kuće i danima je nisu mogli pronaći. Tek ju je 22. studenog ulovila terenska ekipa Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba i preselila u prirodu. No, jazavica se vratila. Uočio ju je čovjek kojemu se prkosno šetala po dvorištu. Nije ju znao otjerati pa je opet u pomoć zvao ekipu iz Dumovca. Jazavicu su tada identificirali, locirali i transferirali još dublje na obronke Medvednice.

No, ni to nije bilo dovoljno. Uporna jazavica se vratila izgleda i malo 'zadrijemala' u dvorištu jedne kuće na Markuševcu. Čovjek ju je pronašao kako leži zatvorenih očiju pa je nazvao stručnjake iz Dumovca. Tada su odlučili jazavicu odvesti u sklonište.

DRAMA U ZAGREBU Strah od jazavca: Prošli tjedan ulovili su ga na istome mjestu. Ali on se vratio - ljući i gladniji

- Kad smo je primili, plitko je disala i bila je mršavija nego kad smo je prvi put vidjeli. Shvatio sam da je riječ o istoj jedinki kad sam usporedio fotografije - kaže ravnatelj Zagrebačkog ZOO-a Damir Skok. 

Otkrili su kako se radi o ženki jazavca koja nema niti godinu dana i teška je sedam i pol kilograma. Kad su s njom došli u oporavilište, pregledom su utvrdili da je dezorijentirana i da ima blagi edem glave, a pogotovo dijela njuške. Nije poznato je li životinju netko napao ili ju je udario automobil.

'Želimo da se oporavi'

Zbog toga će neko vrijeme ostati u oporavilištu. Žele je stabilizirati da vide kako će se odvijati oporavak kako bi je dalje pregledali i postavili konačnu dijagnozu. Najviše sumnjaju da je pretrpjela nekakav udarac. Srećom, jazavica je ubrzo počela jesti.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Jazavci su svežderi, pa jedu gliste, male glodavce, voće... Mi smo joj dali svega, piletine, ali i mačje hrane - otkrio nam je Skok, koji, kako kaže, vidi napredak jer ga je umalo ugrizla, zato što se brani, a to znači da ima snage zaštititi se. No ne planiraju je još nekoliko dana dodatno pregledavati dok ne ojača.

Skok kaže kako se u prosjeku susreću sa samo deset jazavaca godišnje.

- Uglavnom kad trebaju pomoć, jer upadaju u rupe, šahtove..., pa ne mogu izaći iz njih, ili kad nastradaju u prometu. Jazavci zimi ne hiberniraju, iako mogu pasti u obamrlost na koji dan. Prije toga počiste jazbinu, pripreme stelju i začepe ulaze. Preživljavaju na zalihama masti prikupljenim ujesen - objašnjava ravnatelj ZOO-a.

Naći će joj jazbinu

Kad ova pustolovna "jazavica" ojača, morat će ići na rendgen glave kako bi bili sigurni da je sve u redu, a kad se oporavi, možda je neće niti odmah vraćati u prirodu. Kako kažu, s obzirom na to da se stalno vraća, ali i zbog ozljede glave, pitanje je hoće li pronaći svoju "rupu".

DRUGI SUSRET Jazavac opet šetao po dvorištu u Markuševcu: Morali ga 'iseliti'

Vrlo vjerojatno životinja će ostati u prihvatilištu do proljeća, a onda će ZOO uz pomoć lovačkog društva pronaći neku napuštenu jazbinu koja joj može postati dom kako bi konačno prestala 'terorizirati' Markuševčane.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • Biblija Dino 08.12.2021.

    Jazavac što očekivati od njega

  • Zakonjara 08.12.2021.

    E Jazo baš si jazavac pravi...

  • webtrol 08.12.2021.

    "A ti, lopove jedan, došo si đe treba! Istina bog, 'vođe nema kuruza, ali ima nešto drugo, jazo. Ima paligrapa, dupli', kabasti' paligrapa, jazo! Jadna li ti i prežalosna majka tvoja! Zar izjesti čitavu njivu kukuruza, pa ne zasladiti s paligrapom, e to bi bilo bogu plakati."Jazavac pred sudom-Petar Kočić

Komentiraj...
Vidi sve komentare