Obavijesti

News

Komentari 15

Ne možete vi mene toliko puta uloviti koliko ja mogu bježati: Nestašna jazavica je u Dumovcu

Ne možete vi mene toliko puta uloviti koliko ja mogu bježati: Nestašna jazavica je u Dumovcu

Ženku jazavca koja se tjednima skitala po zagrebačkom naselju tri puta su lovili. Sada je u Skloništu za životinje jer ima ozljedu glave

VIDEO

Jazavica koja je tjednima uzbunjivala Markuševčane, dobro je! Objavili su to na Facebook stranici Azila Dumovec.

Radi se o ženki jazavca (za koju su tek kasnije utvrdili da je ženka) koja je nekoliko tjedana 'terorizirala' zagrebački kvart. Nestašna jazavica uvlačila se u izbetonirani prostor iza jedne kuće i danima je nisu mogli pronaći. Tek ju je 22. studenog ulovila terenska ekipa Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba i preselila u prirodu. No, jazavica se vratila. Uočio ju je čovjek kojemu se prkosno šetala po dvorištu. Nije ju znao otjerati pa je opet u pomoć zvao ekipu iz Dumovca. Jazavicu su tada identificirali, locirali i transferirali još dublje na obronke Medvednice.

No, ni to nije bilo dovoljno. Uporna jazavica se vratila izgleda i malo 'zadrijemala' u dvorištu jedne kuće na Markuševcu. Čovjek ju je pronašao kako leži zatvorenih očiju pa je nazvao stručnjake iz Dumovca. Tada su odlučili jazavicu odvesti u sklonište.

Strah od jazavca: Prošli tjedan ulovili su ga na istome mjestu. Ali on se vratio - ljući i gladniji
Strah od jazavca: Prošli tjedan ulovili su ga na istome mjestu. Ali on se vratio - ljući i gladniji

- Kad smo je primili, plitko je disala i bila je mršavija nego kad smo je prvi put vidjeli. Shvatio sam da je riječ o istoj jedinki kad sam usporedio fotografije - kaže ravnatelj Zagrebačkog ZOO-a Damir Skok. 

Otkrili su kako se radi o ženki jazavca koja nema niti godinu dana i teška je sedam i pol kilograma. Kad su s njom došli u oporavilište, pregledom su utvrdili da je dezorijentirana i da ima blagi edem glave, a pogotovo dijela njuške. Nije poznato je li životinju netko napao ili ju je udario automobil.

'Želimo da se oporavi'

Zbog toga će neko vrijeme ostati u oporavilištu. Žele je stabilizirati da vide kako će se odvijati oporavak kako bi je dalje pregledali i postavili konačnu dijagnozu. Najviše sumnjaju da je pretrpjela nekakav udarac. Srećom, jazavica je ubrzo počela jesti.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Jazavac pred sudom VIDEO

- Jazavci su svežderi, pa jedu gliste, male glodavce, voće... Mi smo joj dali svega, piletine, ali i mačje hrane - otkrio nam je Skok, koji, kako kaže, vidi napredak jer ga je umalo ugrizla, zato što se brani, a to znači da ima snage zaštititi se. No ne planiraju je još nekoliko dana dodatno pregledavati dok ne ojača.

Skok kaže kako se u prosjeku susreću sa samo deset jazavaca godišnje.

- Uglavnom kad trebaju pomoć, jer upadaju u rupe, šahtove..., pa ne mogu izaći iz njih, ili kad nastradaju u prometu. Jazavci zimi ne hiberniraju, iako mogu pasti u obamrlost na koji dan. Prije toga počiste jazbinu, pripreme stelju i začepe ulaze. Preživljavaju na zalihama masti prikupljenim ujesen - objašnjava ravnatelj ZOO-a.

Naći će joj jazbinu

Kad ova pustolovna "jazavica" ojača, morat će ići na rendgen glave kako bi bili sigurni da je sve u redu, a kad se oporavi, možda je neće niti odmah vraćati u prirodu. Kako kažu, s obzirom na to da se stalno vraća, ali i zbog ozljede glave, pitanje je hoće li pronaći svoju "rupu".

Jazavac opet šetao po dvorištu u Markuševcu: Morali ga 'iseliti'
Jazavac opet šetao po dvorištu u Markuševcu: Morali ga 'iseliti'

Vrlo vjerojatno životinja će ostati u prihvatilištu do proljeća, a onda će ZOO uz pomoć lovačkog društva pronaći neku napuštenu jazbinu koja joj može postati dom kako bi konačno prestala 'terorizirati' Markuševčane.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1