To je to što me zanima!

Netanyahu: Prodaja zrakoplova osnažit će veze s Hrvatskom

Hrvatska vlada je na sjednici u četvrtak jednoglasno odlučila kupiti 12 zrakoplova F-16 C/D Barak, koji će Hrvatsku kroz deset godina stajati 2,9 milijardi kuna
Vidi originalni članak

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ocijenio je da sporazum s Hrvatskom o prodaji 12 polovnih i dorađenih borbenih zrakoplova F-16 u vrijednosti 2,9 milijardi kuna (500 milijuna američkih dolara) pokazuje snagu izraelske vojne industrije i jačanje postojećih odnosa Izraela i Hrvatske u više područja, prenose u petak izraelski mediji.

O NABAVI F-16 Vučić: Svatko ima pravo brinuti se o sigurnosti vlastite države

Hrvatska vlada je na sjednici u četvrtak jednoglasno odlučila kupiti 12 zrakoplova F-16 C/D Barak, koji će Hrvatsku kroz deset godina stajati 2,9 milijardi kuna. Ponuda obuhvaća i nazočnost instruktora ponuditelja u Hrvatskoj radi pomoći u održavanju i osposobljavanju osoblja, također po načelu "obuka obučavatelja“ te transport dijelova i opreme prema definiranom rasporedu. Predloženi koncept za potporu i održivost aviona F-16 podrazumijeva, uz ugovornu logističku potporu u Hrvatskoj, i inženjersku potporu u Izraelu.

"Izraelska vojna idustrija još jednom je dokazala da je najbolja na svijetu. Ovaj sporazum će osnažiti već postojeće odnose između Izraela i Hrvatske na području sigurnosti, obrane i gospodarstva", kazao je Netanyahu čije riječi prenosi dnevni list Haaretz.

SINDIKATI O AVIONIMA F-16: 'Vojno-braniteljski lobi je ovom nabavom očito došao na svoje'

Prema njegovim riječima, taj će sporazum također "ojačati izraelske zračne snage i izraelsku sigurnost općenito".

Internetski portal "Israel Defence" prenosi ocjenu izraelskog ministarstva obrane koji je potpisivanje sporazuma nazvao "važnom prekretnicom u jačanju bilateralnih odnosa  (...) i strateške suradnje između dvije zemlje".

Mediji prenose i riječi hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića koji je potpisivanje sporazuma nazvao "povijesnim danom za hrvatsko ratno zrakoplovstvo i ulaganjem u sigurnost zemlje".

NAKON ODLUKE VLADE Izraelci zadovoljni: 'Jačat će naša suradnja u gospodarstvu'

Navode i riječi premijera Andreja Plenkovića da je Vijeće za obranu donijelo "odgovornu odluku koja će zadovoljiti potrebe hrvatskih zračnih snaga u narednih 30 godina".

"Jerusalem Online" podsjeća da su o tom sporazumu Plenković i Netanyahu prvi puta razgovarali na margini Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu u siječnju.

KUPUJEMO 12 F-16 Vidović o avionima: To su stare kante, pri kraju životnog vijeka

Mediji također ističu da je Hrvatska dala prednost Izraelu ispred "drugoplasirane" Švedske koja je nudila eskadrilu Gripena te da je Hrvatska, članica NATO-a, u "mini utrci u naoružanju s ruskom saveznicom Srbijom koja je nedavno nabavila šest polovnih ruskih borbenih zrakoplova MiG-29".

Idi na 24sata

Komentari 91

  • GIRIGARI 31.03.2018.

    Neće prodaja već kupnja.

  • mestar 31.03.2018.

    Hajde neka da i ova vlada nesto pametno uradi. Neznam zasto tolike kritike. Lako je pametvat i gatat ali je tesko nesto sprovest u djelo. Normalno da je ovo velika i dobra vjest za Hrvatsku i nasu sigurnost ne samo avioni nego suradnja s najboljim vojnim strucnjacima i pilotima uz to dobili smo jamstvo Amerike ako zatrebamo njihovu pomoc. Brvavo generle/li i vojni strucnjaci narod vam vjeruje. Gledao sam prezentaciju i svi koji imaju nesto pitat dobili su odgovor. Vrijeme je da svi natjecaji i velike odluke trebaju bit ovako transparentne da nema muljanja i kuverata. Sto se tice izraelske kupovine oni kupuju nove zato sto imaju novac a mi polovne sto nemamo za nove. Normalno da bi i ovi koji su birali volili kupit kao izraelci nove F-18 i da ugrade na njih da imaju tu tehniku i elektroniku ka izraelci.

  • Papatest 30.03.2018.

    Naravno izaslanstva će svaki tjedan dolaziti iz Hrvatske s popisima djelova za avione .No za njih djelova nema čak i ne sliće na f16.Biti ćemo u Izraelu kao doma,ma što doma,familija.

Komentiraj...
Vidi sve komentare