Obavijesti

News

Komentari 91

Netanyahu: Prodaja zrakoplova osnažit će veze s Hrvatskom

Netanyahu: Prodaja zrakoplova osnažit će veze s Hrvatskom
1

Hrvatska vlada je na sjednici u četvrtak jednoglasno odlučila kupiti 12 zrakoplova F-16 C/D Barak, koji će Hrvatsku kroz deset godina stajati 2,9 milijardi kuna

VIDEO

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ocijenio je da sporazum s Hrvatskom o prodaji 12 polovnih i dorađenih borbenih zrakoplova F-16 u vrijednosti 2,9 milijardi kuna (500 milijuna američkih dolara) pokazuje snagu izraelske vojne industrije i jačanje postojećih odnosa Izraela i Hrvatske u više područja, prenose u petak izraelski mediji.

Vučić: Svatko ima pravo brinuti se o sigurnosti vlastite države

Hrvatska vlada je na sjednici u četvrtak jednoglasno odlučila kupiti 12 zrakoplova F-16 C/D Barak, koji će Hrvatsku kroz deset godina stajati 2,9 milijardi kuna. Ponuda obuhvaća i nazočnost instruktora ponuditelja u Hrvatskoj radi pomoći u održavanju i osposobljavanju osoblja, također po načelu "obuka obučavatelja“ te transport dijelova i opreme prema definiranom rasporedu. Predloženi koncept za potporu i održivost aviona F-16 podrazumijeva, uz ugovornu logističku potporu u Hrvatskoj, i inženjersku potporu u Izraelu.

"Izraelska vojna idustrija još jednom je dokazala da je najbolja na svijetu. Ovaj sporazum će osnažiti već postojeće odnose između Izraela i Hrvatske na području sigurnosti, obrane i gospodarstva", kazao je Netanyahu čije riječi prenosi dnevni list Haaretz.

'Vojno-braniteljski lobi je ovom nabavom očito došao na svoje'
'Vojno-braniteljski lobi je ovom nabavom očito došao na svoje'

Prema njegovim riječima, taj će sporazum također "ojačati izraelske zračne snage i izraelsku sigurnost općenito".

Internetski portal "Israel Defence" prenosi ocjenu izraelskog ministarstva obrane koji je potpisivanje sporazuma nazvao "važnom prekretnicom u jačanju bilateralnih odnosa  (...) i strateške suradnje između dvije zemlje".

Mediji prenose i riječi hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića koji je potpisivanje sporazuma nazvao "povijesnim danom za hrvatsko ratno zrakoplovstvo i ulaganjem u sigurnost zemlje".

Izraelci zadovoljni: 'Jačat će naša suradnja u gospodarstvu'
Izraelci zadovoljni: 'Jačat će naša suradnja u gospodarstvu'

Navode i riječi premijera Andreja Plenkovića da je Vijeće za obranu donijelo "odgovornu odluku koja će zadovoljiti potrebe hrvatskih zračnih snaga u narednih 30 godina".

"Jerusalem Online" podsjeća da su o tom sporazumu Plenković i Netanyahu prvi puta razgovarali na margini Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu u siječnju.

Vidović o avionima: To su stare kante, pri kraju životnog vijeka
Vidović o avionima: To su stare kante, pri kraju životnog vijeka

Mediji također ističu da je Hrvatska dala prednost Izraelu ispred "drugoplasirane" Švedske koja je nudila eskadrilu Gripena te da je Hrvatska, članica NATO-a, u "mini utrci u naoružanju s ruskom saveznicom Srbijom koja je nedavno nabavila šest polovnih ruskih borbenih zrakoplova MiG-29".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 91
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe