Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
50 komentara

'Vojno-braniteljski lobi je ovom nabavom očito došao na svoje'

Siromašna zemlja ne može ulagati u ljude, avione i obilna veteranska prava, a aktualna politika odlučila je ne ulagati u ljude, kaže Ribić u priopćenju Matice hrvatskih sindikata

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
50 komentara

Matica hrvatskih sindikata ocijenila je u četvrtak, u povodu odluke o kupnji dvanaest rabljenih izraelskih zrakoplova F-16, da se "kupnjom upitnih aviona i hipertrofiranjem veteranskih prava postojeća neodrživa društvena, ekonomska i politička depresija samo produbljuje".

U priopćenju koje potpisuje predsjednik Matice Vilim Ribić podsjeća se na izjavu izraelskog veleposlanika da "snaga izraelske države nije u avionima F-16, već u jakoj ekonomiji, obrazovanju i tehnologiji te povjerenju građana u Državu Izrael".

FILE PHOTO- Israeli Air Force F-16 fighter jets take part in a ceremony for newly graduated air force pilots at Hatzerim Air Base TRAJAT ĆE 25 GODINA 'Avioni će nas koštati 50 mil. dolara godišnje, čak i manje...'

Ako su ta tri područja vitalna za snagu Izraela, onda njihovo zanemarivanje u Hrvatskoj predstavlja prijetnju nacionalnim interesima sa ili bez F-16. Siromašna zemlja ne može ulagati u ljude, avione i obilna veteranska prava, a aktualna politika odlučila je ne ulagati u ljude, kaže Ribić.

Jesu li stvarni nacionalni prioritet avioni ili podizanje standarda građana kako bismo stvorili pristojan ekonomski rast te ublažili ili zaustavili iseljavanje? Za oboje nema novaca, upozorava Ribić.

Jesu li stvarni nacionalni prioritet avioni ili dječji vrtići kako bismo ublažili demografsku devastaciju? Za oboje nema novaca.

A U.S. Air Force F-16 fighter jet lands at the Osan U.S. Air Base in Pyeongtaek NAKON ODLUKE VLADE Izraelci zadovoljni: 'Jačat će naša suradnja u gospodarstvu'

Je li stvarni nacionalni interes kupnja starih aviona ili povećanje ekonomskog rasta radi bijega s dna europske ljestvice? 

Je li stvarni nacionalni interes kupnja rabljenih aviona bez vidljive ratne prijetnje ili ulaganje u obrazovanje i tehnologiju, pita Ribić.

"Nije li najvažniji nacionalni interes vraćanje povjerenja građana u vlastitu državu, koje je ozbiljno narušeno i pretvoreno u beznađe nakon godina ekonomske depresije, represivnih mjera štednje, korupcije i nepotizma, smjenjivanja sposobnih i postavljanja podobnih, nefunkcioniranja institucija, rastakanja temelja socijalne države poput zdravstva i mirovinskog osiguranja, nezaposlenosti, blokiranih računa i egzistencijalnog straha za velik broj ljudi".

O F-16 Krstičević: Odluka o avionima je dobitak za hrvatsku vojsku...

Nakon Vladine odluke bit ćemo sretni jer ćemo imati avione, ali hoćemo li imati ljude, pita Ribić dodajući kako je vojno-braniteljski lobi očito došao na svoje, jer je to njihova politika, ali ne i politika većina građana.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message