To je to što me zanima!

New York će ukloniti kip bivšeg predsjednika T. Roosevelta zbog rasizma, Trump se protivi odluci

Na internetskoj stranici muzeja navodi se da se Roosevelta smatralo progresivcem koji se zauzimao za zaštitu okoliša, ali i da je imao i rasistička stajališta...
Vidi originalni članak

Grad New York objavio je u ponedjeljak da će ukloniti kip 26. američkog predsjednika Theodorea Roosevelta u središtu Manhattana zbog njegovih stajališta koja se smatraju kolonizatorskim i rasističkim, čemu se usprotivio predsjednik Donald Trump.

Odluka je donesena u trenutku kada se u SAD-u, nakon smrti crnca Georgea Floyda, preispituje rasizam i vodi rasprava o spomenicima koji veličaju robovlasničko nasljeđe zemlje.

UKLONILI OGLASE Facebook zabranio Trumpovu kampanju: 'Promovira mržnju, naša politika to ne dopušta'

Brončani Rooseveltov kip, koji već 80 godina dočekuje posjetitelje na ulazu u Američki prirodoslovni muzej, prikazuje bivšeg predsjednika, koji je bio guverner države New York prije nego je ušao u Bijelu kuću, kako sjedi na konju uz kojeg stoje crnac i Indijanac.

Spomenik je „već dugo predmet kontroverzi zbog svoje hijerarhijske strukture”, objasnio je muzej u priopćenju u nedjelju navečer.

- Mnogi među nama smatraju da je prikaz Afrikanca i Indijanca i njihov položaj na tom spomeniku rasistički.

Grad New York pozitivno je odgovorio na zahtjev muzeja da se kip ukloni jer „eksplicitno predstavlja crnce i Indijance kao porobljene i rasno inferiorne”, priopćio je gradonačelnik Bill de Blasio.

NASTAVAK KAMPANJE Trumpov skup za vikend: U Tulsi će uvesti policijski sat

Na internetskoj stranici muzeja navodi se da se Roosevelta smatralo progresivcem koji se zauzimao za zaštitu okoliša, ali i da je imao i rasistička stajališta.

Jedan od njegovih potomaka, Theodore Roosevelt IV., kazao je da podržava tu odluku.

Kazao je da spomenik ne predstavlja Rooseveltovo nasljeđe i da je vrijeme da ga se ukloni.

TUŽITELJ U AMERICI Hoće, neće, ipak hoće: Odstupio čovjek koji je istraživao Trumpove suradnike

Trump je odluku kritizirao, ocijenivši da je smiješna.

- Ne činite to! - objavio je na Twitteru u noći na ponedjeljak.

'BLACK LIVES MATTER' Washington: Prosvjednici srušili spomenik generalu Pikea

Trump je nedavno zatražio da se uhiti prosvjednike koji su u Washingtonu srušili kip konfederacijskog generala Alberta Pikea.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • čika zuba 23.06.2020.

    Postoji jedna mudra izreka koja kaže: "tko ne poznaje svoju povijest, osuđen ju je ponavljati". Postoji još jedna, koja kaže da je povijest učiteljica života. Iz povijesti bismo trebali učiti i ne ponavljati pogreške koje su činili neki prije nas. Zato su spomenici bitni da postoje. Da nas podsjećaju i da nas uče. Da budemo mudriji, pametniji. Ali ne, ovi hoće izbrisati kompletnu povijest, kao da nikad postojala nije. Neka se ništa iz povijesti ne zna, neka novi naraštaji ništa ne znaju. I neka ponavljaju stvari koje su već napravili naši preci. Dobro je rekao Einstein: "svemir i ljudska glupost su beskonačni, no za svemir baš nisam sasvim siguran".

  • Glas.Razuma 23.06.2020.

    Slijedi preimenovanje Bijele Kuće u Crnu Kuću

  • grgamrga 23.06.2020.

    Cijela ljudska povijest je nasilna što če mo sad ovo je dokaz koliko su Amerikanci plitki .pitajte ih što misle kako su se Japanci odbranili od godzile sve če vam biti jasno

Komentiraj...
Vidi sve komentare