News

Komentari 16

Washington: Prosvjednici srušili spomenik generalu Pikea

Washington: Prosvjednici srušili spomenik generalu Pikea

Spomenik je srušen na završetku 155. Dana slobode poznatijem kao "Juneteenth" (što je spoj riječi juni za mjesec lipanj i datuma 19. u engleskom jeziku)

Prosvjednici protiv rasizma srušili su noću na subotu jedini spomenik generalu Konfederacije u američkoj prijestolnici Washingtonu, pokazuju snimke koje su prenijeli američki mediji.

Pogledajte policijsku snimku ubojstva Raysharda Brooksa: 

Televizijski kanal ABC7 News emitirao je snimke koje pokazuju kako su deseci prosvjednika srušili kip generala Alberta Pikea pomoću konopa i pritom skandirali "Black lives matter" (Crni životi vrijede).

Američki predsjednik Donald Trump na Twitteru je taj izgred nazvao "sramotom za zemlju" te pozvao na uhićenje počinitelja. Policiju u Washingtonu Trump je optužio "da ne radi svoj posao već promatra rušenje i paljenje kipa".

Spomenik je srušen na završetku 155. Dana slobode poznatijem kao "Juneteenth" (što je spoj riječi juni za mjesec lipanj i datuma 19. u engleskom jeziku), a u Sjedinjenim Državama obilježava se kao dan ukidanja ropstva u spomen na 1865. kada su i posljednji crni robovi bili oslobođeni u Teksasu.

Brojni spomenici podignuti u čast ljudi koji su se u američkom građanskom ratu (1861.-1865.) borili za secesiju južnih država (ujedinjenih u Konfederaciju SAD-a) srušeni su zadnjih tjedana u SAD-u valu prosvjeda koji se zapalio smrću Afroamerikanca Georgea Floyda kojega je pritiskom koljena ugušio bijeli policajac u Minneapolisu krajem svibnja.

To ubojstvo prisililo je SAD da mijenja zakon o policijskom postupanju i suoči se sa sustavnim i strukturnim rasizmom u svome društvu, a pokret se proširio svijetom, pa se kipovi ljudima koji su zastupali rasistička stajališta ili sudjelovali u trgovini robljem ruše i i po Europi.

Najčitaniji članci