To je to što me zanima!

'Most širi govor mržnje. Nikad više s njima nećemo surađivati'

Smatram da je apsolutno neprihvatljivo da me se naziva veleizdajnikom. To je ona granica gdje mi kao političari koji su u dijalogu možemo trpjeti laži, kletve i uvrede, ali baš optužbe za veleizdaju nećemo trpjeti, kaže premijer
Vidi originalni članak

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković  osvrnuo na incidente u Saboru, kojima je i sam sudjelovao. Naveo je kako je saborska rasprava o izvješćima o sastancima Europskog vijeća rezultirala novom salvom uvreda, laži, difamacija i kleveta, ali i optužbi njega i  potpredsjednice Vlade za veleizdaju. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

SNIMKA SUKOBA S GRMOJOM Ovako je to izgledalo u Saboru: "Nisam se išao obračunati"

- To je apsolutno neprihvatljivo. To je ona granica gdje mi kao političari koji smo u političkoj borbi i dijalogu ne možemo trpjeti. Možemo trpjeti uvrede, laži i klevete, ali optužbe za veleizdaju nećemo trpjeti - poručio je Plenković. 

Optužio je stranku Most da kontinuirano doprinosi pojačanju govora mržnje i spirali govora mržnje koja se vrti. 

- Rekao sam da ja kao premijer, Vlada, ali ni HDZ nećemo dopustili da se u Hrvatskoj širi takva mržnja kao što je širi ova stranka, a stanka se zove Most. Tu podvlačimo crtu, to su takvi politički akteri s kojim ni u kojoj varijanti nećemo surađivati - poručio je Plenković. 

Naveo je kako je odgovornost vladajućih puno veća za toleranciju u društvu i suživot, jer ne žele da se kao plodovi takvih nastupa događaju problemi u realnom životu građana. 

BULJ: HTIO ME ODGURNUTI, ALI NIJE USPIO 'Premijer je krenuo k'o vol u kupus. Pokazao je pravo lice...'

- Tu očekujem od svih vas da jednako snažno zastupate upravo takve stavove. Tu radimo razliku između ozbiljnih političkih aktera  i  politikanata na hrvatskoj političkoj sceni - zaključio je Plenković.  

Vlada usvojila izvješće u provedbi Strategije nacionalne sigurnosti 

Na sjednici Vlade usvojeno je izvješće o provedbi Strategije nacionalne sigurnosti Hrvatske. Ministar obrane Damir Krstičević kazao je da izvješće ne daje samo pregled poduzetih aktivnosti, nego naznačuje i izazove s kojima se susrećemo u promicanju nacionalne sigurnosti.

- Prepoznavanje tih izazova, prepreka te stalna prilagodba sustava nacionalne sigurnosti trajna je zadaća u ispunjenju uloge državnih tijela u skrbi za nacionalnu sigurnost - poručio je Krstičević.

Vlada je prihvatila i plana prijama u Hrvatsku vojsku za ovu godinu, ali prijedlog promjena kategorija postojećeg vojnog osoblja. Krstičević je najavio kako će se s tržišta rada primiti 976 ljudi te 629 temeljem promjene kategorije postojećeg osoblja.

Vlada je odlučila raspustiti Županijske skupštine Ličko-senjske županije, Gradskog vijeća Iloka, Gradskog vijeća Ogulina i Općinskog vijeća Davor. Ministar uprave Lovro Kuščević pojasnio je kako je riječ o lokalnim jedinicama u kojima nisu na vrijeme doneseni proračuni. 

- Nakon pravomoćnosti rješenja o raspuštanju Vlada će raspisati prijevremene izbore u roku ne manjem od 30 dana i ne dužem od 60 dana od dana raspisivanja izbora - izvijestio je ministar Krstičević. 

Idi na 24sata

Komentari 288

  • arimmer 20.01.2019.

    Taj famozni "govor mrznje" je opasna fraza koja se zloupotrebljava u svrhu suzbijanja slobode govora. A sto se tice Plenkovica i Grmoje, djeca u osnovnoj skoli znaju kako se takve stvari rjesavaju: nakon nastave se nadju iza skole i rijese problem. Cijeli razred obicno zna za dogovor i okruzi dva pjetlica, a njih se dvojica lijepo dogovaraju u sredini.

  • Mercedes s klasa 19.01.2019.

    Plenković koji je instaliran u HDZ bez protukandidata i koji je na poziciji premijera isključivo zahvaljujući korupciji, prevari i izdaji birača njegovih ucjenjenih ili kupljenih 'partnera', kao predsjednik vlade jednom saborskom zastupniku, kojeg su izabrali birači, više puta kaže da je jadan. Ovo je nasilje. Ovo je čak ključan detalj. Plenković vrijeđa Grmoju, a Jandroković kao predsjednik sabora ne štiti saborskog zastupnika, nego suprotno - uopće ne reagira na ove riječi i zajedno s Plenkovićem prekorava Grmoju, tumačeći mu kako je njegov govor i pitanje 'užasna uvreda i kleveta'. Pri tome ušutkava Grmoju oduzimajući mu pravo slobodnog iznošenja argumenata i pitanja, na što kao zastupnik ima potpuno pravo. Ovo je nasilje. Grmoja je ovdje, da je nasilnik, mogao ustati, lagano odšetati do Plenkovića ili Jandrokovića i opaliti mu šamar. No nije. Jer nije nasilnik. Nasilje je i to što u Hrvatskoj polako, ali sigurno, HDZ uvodi verbalni delikt, kako se kontinuirano sužava prostor demokracije i kako imamo sada već otvorenu i neskrivenu diktaturu i totalitarizam. Nasilje je kad ukradeš biračima referendum, difamirajući istovremeno pokretače i inicijatore. Nasilje je kad ukradeš ljudima javnu televiziju i pretvoriš ju u stranačku igračku i megafon preko kojeg iskrivljavaš stvarnost, uvodiš jednoumlje.Nasilje je kad sustavno pljačkaš proračun.

  • Lun@777 18.01.2019.

    Da, Most kao sada širi mržnju, ili bolje rečeno sipa vam sve u lice. Čudno da nije sipao mržnju kad vas je doveo na vlast, a onda ste ga iskoristili, prožvakali i ispljunuli. Što ste drugo i očekivali, vi oporbu kamenom, a oni bi vas morali kruhom? Eee, ne može to tako Premijeru, prošla su vremena kad ste mogli farbati cijeli narod, više vam se ne vjeruje, ma koliko se vi trudili. Oporba je tu da kritizira, i kritizirati će još i više.

Komentiraj...
Vidi sve komentare