To je to što me zanima!

'Nije dobro da se van Vladinog kanala nekakve ideje koriste u promociji nekakvih interesa'

Ministar zdravstva Vili Beroš obišao je zdravstvene institucije u krugu Županijske bolnice Čakovec jer je Međimurje naglo postalo žarište, komentirao je manjak sestara, antigenske testove i znanstveni savjet
Vidi originalni članak

S obzirom na epidemiološku situaciju došao smo dati podršku Međimurskoj županiji -  rekao je Vili Beroš na kraju posjeta Županijskoj bolnici Čakovec. Izjavio je da je zadovoljan rješavanjem problema testiranja vikendom u Čakovcu te da se svi trebaju držati zajedno. 

MEĐIMURJE Na sjeveru Hrvatske svaki drugi pozitivan, kreću u masovno testiranje učenika

 -  Čitavo vrijeme spominjemo i potrebu liječenja covid negativnih bolesnika. Ovdje je situacija kompleksna, angažirat ćemo i okolne bolnice i kadrovske kapacitete. Ovo što smo danas ovdje vidjeli je impresivno, pohvaljujem način organizacije rada u obrani od ove bolesti. Formiran je pozivni centar sa četiri djelatnika koji odgovaraju na upite stanovnika Međimurja. Kao ministar mogu obećati maksimalnu podršku, no razgovarali smo i općenito o stanju u zdravstvenom sustavu, o financiranju i veledrogerijama i drugim pitanjima koji su pred nama - izjavio je i objasnio zašto je Međimurje postalo žarište:

 - Razlozi zašto je Međimurje odjednom postalo žarište, razlog je specifičan položaj, velik transport prema susjednim zemljama i Zagrebu, a lokalni epidemiolozi primjećuju pojačanu incidenciju nakon početka škole i fakulteta. Trendovi ukazuju na smanjenje broja novooboljelih.

'BIO JE TO NESPORAZUM' Frka Petešić o Savjetu: 'Jedna je stvar zahvaliti na suradnji, a druga - zahvaliti se na suradnji'

Apel se zapravo slaže s Vladom

 Komentirao je i stanje u Vladinom znanstvenom savjetu.

 - Ne bih želio da se shvati da sam došao nešto rješavati ovdje. Kapaciteti su spremni i nisu upitni. Kad je riječ o Znanstvenom savjetu, kad sagledate taj apel, u njemu ćete prepoznati sve što je u suglasju s radom Stožera. No, nije dobro van znanstvenog komunikacijskog kanala, u javnom prostoru, nekakve ideje upotrebljavaju u promociji nekakvih interesa, to prelazi stručnost. Kad ljudi imaju zajednički cilj, lako nađu zajednički jezik. Mislim da će se to pitanje razriješiti i da ćemo nastaviti surađivati - siguran je Beroš. 

CIRKUS OKO ZNANSTVENOG SAVJETA Đikić pisao Plenkoviću: Ovime ste najjasnije pokazali na čemu temeljite izbor savjetnika

Kadrovski problemi i antibiotici

 - Razgovarali smo o kadrovskim potrebama. U Čakovec su došle već sestre specijalizirane za ovakve bolesnike, a doći će ih još. U regijama koje su manje zahvaćene mobilizirat ćemo dodatne kadrove, domaćini nude organizaciju smještaja i tako ćemo odgovoriti na to - rekao je Beroš i dodao da liječnici trebaju sami prepoznati ukoliko dođe do infekcije i ima li potrebe za antibioticima.

 - To je kompleksno pitanje jer antibiotici ne djeluju na samu virusnu bolest. No, ona se nekad komplicira bakterijskim infekcijama pa svaki liječnik treba prepoznati infekciju i propisati antibiotik. Ne treba dugo odgađati upućivanje u bolnicu ako su simptomi ozbiljni. Svaki iskusan liječnik na osnovi jednostavnih pitanja može procijeniti kakvo je stanje.

Antigenski testovi

Novinari su ga pitali i kada će se rezultati antigenskih testova pribrojavati ukupnom broju oboljelih.

 - Nisam epidemiolog pa ne mogu kvalificirano o tome govoriti. Preporuka ECDC-a je da se ti testovi ne pribrajaju PCR pozitivnima jer je to još uvijek zlatni standard za detekciju pozitivnih. Jedino struka može procijeniti kad će to biti prihvatljivo - zaključio je Beroš. 

Idi na 24sata

Komentari 46

  • totalnoodvaljen 09.12.2020.

    Vladin "kanal" vodi jedino prema kolektoru. I prepun je smeća i fekalija.

  • totalnoodvaljen 09.12.2020.

    Slušam što i kako ovaj govori. Nemrem vjerovat da je uspio diplomirati i promet a kamoli medicinu.

  • sabina11 09.12.2020.

    Užas sto ovi rade kome treba takva vlada

Komentiraj...
Vidi sve komentare