Obavijesti

News

Komentari 162

Frka Petešić o Savjetu: 'Jedna je stvar zahvaliti na suradnji, a druga - zahvaliti se na suradnji'

Frka Petešić o Savjetu: 'Jedna je stvar zahvaliti na suradnji, a druga - zahvaliti se na suradnji'

Vlada je u ponedjeljak navečer demantirala da je petero znanstvenika izbačeno iz Savjeta te da ih je Frka Petešić nazvao kako bi im rekao da je povjerenje narušeno zbog apela kojeg su potpisali

VIDEO

Dan nakon što je nazvao petorku iz vladinog Znanstvenog savjeta, ukorio ih kao potpisnike apela u borbi protiv korona virusa s kojim su izašli u javnost i zahvalio im na suradnji, po čemu su oni shvatili da više nisu članovi tog savjetodavnog tijela, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, Zvonimir Frka Petešić, na konferenciji za medije poručio je kako je došlo do greške u komunikaciji te nesporazuma. Nije isto "zahvaliti na suradnji" i "zahvaliti se na suradnji", naglasio je. 

Podsjetimo, nakon što se informacija o izbacivanju pojavila kasno sinoć, a koju su potvrdili i neki od ukorene petorke, reagirala je i Vlada i demantirala da je premijer Andrej Plenković donio odluku o izbacivanju Andreje Ambriović Ristov, Nenada Bana, Petre Klepac, Branka Kolarića i Igora Rudana. Naime, članovi su istaknuli kako im je Frka Petešić u razgovoru zahvalio na suradnji, a iz Vlade su priopćili kako Frka Petešić jest nazvao petero potpisnika tog apela i rekao im da suradnja nema smisla ako je povjerenje narušeno, ali da im nije otkazao suradnju, koja je ionako dobrovoljna, a njihovi savjeti neobavezujući.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Frka je gotovo 40 minuta objašnjavao što se točno dogodilo pritom podsjećajući i na čitavu kronologiju od osnivanja Znanstvenog savjeta. 

- Prije svega, kad nas je na proljeće pogodila pandemija, predložio sam premijeru osnivanje Znanstvenog savjeta i on je to rado prihvatio. Moj prijedlog je bio tada da smo u krizi koja je bez presedana i da je važno da okupimo istaknute znanstvenike koji bi svojim znanjem pomogli Vladi u suočavanju s pandemijom virusa o kojem se do tada jako malo znalo - rekao je Frka Petešić i dodao kako je bilo važno da Savjet bude interdisciplinaran. 

- Postavljena su jasna pravila, da su oni savjetodavno tijelo, ali da ti savjeti ne obavezuju Vladu - poručio je istaknuvši kako su naglasili da će njihove savjete razmatrati Stožer i Vlada, koji će donositi odluke, te da oni za te savjete neće snositi odgovornosti. 

Vlada iz Znanstvenog savjeta izbacila pet članova? 'Frka me nazvao i zahvalio na suradnji'
Vlada iz Znanstvenog savjeta izbacila pet članova? 'Frka me nazvao i zahvalio na suradnji'

- U ovoj višedimenzionalnoj krizi Vlada mora voditi računa i o mnogim aspektima, zdravstvenim, društvenim, gospodarskim aspektima i provedivosti odluka - rekao je i dodao kako su članove Savjeta zamolili da se medijski angažiraju kako bi javnost upoznali s virusom. 

- Neki su bili eksponiraniji, neki manje, ali svi su dali svoj vrijedan doprinos i na tome im zahvaljujem - poručio je. 

U posljednja dva mjeseca, istaknuo je, došlo je, pak, do žustrijih rasprava i oprečnih stavova unutar samog Znanstvenog savjeta. 

- Da je možda drugačije je strukturiran Savjet, da je nametnut neki predsjednik, možda bi bilo drugačije, on bi iznosio usuglašene stavove, ali ovdje se išlo na model da se omogućuje svakome da imaju slobodu iznijeti svoj stav. No, umjesto plodne rasprave, neslaganja unutar Savjeta su prerasla u otvoreno prozivanje u medijskom prostoru bez mogućeg dijaloga - rekao je. 

Vlada demantirala izbacivanje: 'Frka ih je nazvao i rekao im da je povjerenje sada narušeno'
Vlada demantirala izbacivanje: 'Frka ih je nazvao i rekao im da je povjerenje sada narušeno'

To je za njega, naglasio je, bilo razočaravajuće.

- Sloboda je svakog znanstvenika da izloži svoje hipoteze i to ne bi trebao biti smrtni grijeh, već dodatni poticaj svim neistomišljenicima da argumentima pobijaju hipoteze, tako je znanost uvijek napredovala. Umjesto toga, došlo je do otvorenog zahtjeva da se neki članovi izbace što smo ocijenili nekorektnim i neprihvatljivim i to je jasno poručeno. To vrijedi za bilo kojeg člana savjeta - rekao je. 

Mnogi stavovi nekih članova su danas sasvim oprečni od onog što su govorili, istaknuo je dodavši da je to normalno jer se radi o pandemiji u kojoj je malo toga poznato. 

- Vjerojatno ćemo za godinu dana biti pametniji i neki će stavovi biti opovrgnuti, ali to neće biti razlog za prozivanje bilo koga - poručio je Frka Petešić. 

Tko su znanstvenici koji su Plenkiju i Stožeru stali na žulj?
Tko su znanstvenici koji su Plenkiju i Stožeru stali na žulj?

Naglasio je kako ni premijer Andrej Plenković ni on ni članovi Vlade ne mogu reći tko je od članova Savjeta u pravu ili krivu već su tu da čuju njihova mišljenja. Zbog različitog stajališta, dodao je Frka Petešić, nitko ne treba biti izopćen i izgnan iz Savjeta. 

Unutar tog tijela posljednjih mjeseci nije bilo niti jedinstvenog stava oko mjera koje treba donijeti, rekao je istaknuvši kako su jedni smatrali da su mjere na snazi dostatne, dok su drugi poručivali da ih treba postrožiti. 

- Prvi val je dokaz da se može boriti protiv pandemije bez uvođenja kazni. To je bila legitimna pretpostavka da možemo biti jednako uspješni u drugom valu na isti način, s jasno propisanim mjerama i odgovornosti građana. Međutim, eto. Možda su mjere trebale biti drugačije. Od onih koji su tražili strožije mjere, u kontinuiranom sam dijalogu tražio konkretne podatke za uvođenje mjera, no oni su govorili kako je je na Stožeru da definira što su strože mjere. Ali shvatili smo poruku da malo veći dio Savjeta želi strože mjere. Iznijeli su analize i smatrali da će se situacija pogoršavati, kao što se i pogoršala. No, i jedni i drugi su ostali pri oprečnim stavovima - objasnio je. 

Podsjetio je kako je zadnjih mjesec i pol Vlada, stoga, postepeno pooštravala mjere i kontinuirano pozivala na pridržavanje mjera, na jedinstvo, solidarnost, vodeći računa o zaštiti zdravlja.

'Prvo su nas izbacili, a kad su vidjeli reakcije demantirali sve', Ban: 'Ja više nisam u Savjetu'
'Prvo su nas izbacili, a kad su vidjeli reakcije demantirali sve', Ban: 'Ja više nisam u Savjetu'

Ono što ga je najviše zasmetalo kod prozvane petorke jest to da su i ovu subotu imali video sastanak na kojem su razgovarali o situaciji te da nisu, kako on kaže, ništa konkretno ponudili, a onda su dan kasnije izašli s apelom i preporukama što bi trebalo učiniti.

- Na zahtjev jednog dijela članova Savjeta sam u subotu održao videokonferenciju makar nisam bio najsretniji s tim formatom, da ne budem nekorektan prema ostalim članovima, ali sam to prihvatio jer je svaki dijalog dobar i imali smo iskren i otvoren razgovor, trajao je skoro tri sata, upravo da bih čuo stavove o situaciji i imaju li dodatne preporuke. Međutim, tu je iznesen zahtjev da se isključe pojedini članovi Savjeta, što sam otklonio kao mogućnost jer je to nekolegijalno i istaknuo da bih branio članstvo svakog od njih kada bi drugi zahtijevali njihovo isključenje, da zbog različitog mišljenja tražimo izopćenje. Ni premijer na takvo što nikada ne bi pristao - poručio je Frka Petešić naglasivši kako ni u jednom trenutku tijekom tog sastanka nisu spomenuli da je već pokrenuta neka inicijativa 26 znanstvenika. 

'Ostao sam zatečen i osjećao sam se izigran'

Kad je taj apel u nedjelju ujutro pročitao, ostao je zatečen, poručio je.

- I nekako sam se osjećao jako izigran, kao da je tu neka neiskrenost koju nisam osjetio u razgovoru dan ranije. Mislim da to nije korektno, to je za mene jako narušilo naše povjerenje jer mislim da je ono jako važno za svaku suradnju - poručio je. 

'Ovo je veliko poniženje za njih petero. Prvo su im dali otkaz, a onda to negiraju pred javnosti'
'Ovo je veliko poniženje za njih petero. Prvo su im dali otkaz, a onda to negiraju pred javnosti'

O svemu je obavijestio i premijera. Rekao je kako je nazvao jučer petero potpisnika tog apela, ujedno i članova Savjeta, od kojih mu troje nisu uzvratili poziv, i rekao im da suradnja nema smisla ako nema međusobnog povjerenja. 

- No, premijer ih nije razriješio. Nije. Ali da je daljnja suradnja otežana u ovim uvjetima, sigurno je. I sigurno bi bila bolja bez ove nemile epizode. Žao mi je zbog ovog nesporazuma, možda ja nisam bio sasvim jasan i možda sam ostavio dojam da ih je premijer razriješio, ali sam im rekao da ovakva suradnja na ovim osnovama nema smisla dalje i da je potrebno povjerenje - poručio je dodavši kako im je stalo da imaju i dalje suradnju sa strukom i vrsnim stručnjacima, koji čine ovaj Savjet.

- Ali isto tako smatram da svi oni moraju pronaći načina za kvalitetniju suradnju i uvažavanje i da ta neslaganja ne trebaju dovesti do prekomjernog međusobnog "granatiranja" gdje zapravo Vlada trpi štetu od prozivanja jednih ili drugih - poručio je. 

Naglasio je kako nema znanstveno-ustavnog suda, koji šalje na doradu ili poništava odluke Vlade.

- Toga nema u demokracijama i nema ni u jednoj zemlji u EU gdje i neki od naših znanstvenika rade. Vlada mora preuzeti taj teret odgovornosti i na njoj je da u lepezi svih mogućnosti odabere, uz moguću grešku, ono što smatra da je najbolje za hrvatske građane i to je odgovornost Vlade i kada je to odlučeno je to konačna odluka. Ne može se dogoditi da nakon donesene odluke, 10 minuta poslije, nakon što tri tjedna tražite poruke i ideje, dođe ideja - to na taj način ne funkcionira - rekao je. 

Đikić pisao Plenkoviću: Ovime ste najjasnije pokazali na čemu temeljite izbor savjetnika
Đikić pisao Plenkoviću: Ovime ste najjasnije pokazali na čemu temeljite izbor savjetnika

Osvrnuo se i na sam apel i nazvao ga "mišungom" ideja i mišljenja, od kojih su neka na mjestu, ali da neke nisu uopće upućene javnosti već znanstvenicima s kojima se ne slažu. 

- To nije bio apel javnosti jer ništa od ovih apela ne može javnost provesti, to je bila neskrivena prozivka Vlade. I to je bilo nekorektno, nekolegijalno od članova Savjeta, pogotovo kada znamo da neki od njih, koji rade u istaknutim institutima za svaki istup u medijima trebaju tražiti zahtjev od hijerarhije i ne pada im na pamet istupati izvan instituta. Hrvatske institucije imaju pravo na isto poštovanje. Za ovakvo prozivanje Vlade, a mogućnost dijaloga kontinuirano postoji, je meni nerazumljivo. Neovisno o tome, smatramo da u ovoj situaciji imamo potrebu staviti sve glave na kup i pređemo preko ovog nesporazuma, žao mi je što sam i sam možda tome pridonio, ali nadam se da ćemo uspjeti ostati pribrani i pronaći načina da obnovimo nužno potrebno povjerenje - zaključio je. 

Na pitanje je li se "posuo pepelom", Frka Petešić je ponovio da je sudjelovao u nesporazumu, zahvalio im na suradnji i rekao im da im to nije bilo korektno, ali da danas smatra kako trebaju pronaći načina da pređu preko toga u interesu građana.

- Jedno je zahvaliti na suradnji, a drugo je zahvaliti se na suradnji. To ima sasvim oprečan smisao - rekao je.

'Vlada se ne vodi znanošću već dojmom i potrebama premijera'
'Vlada se ne vodi znanošću već dojmom i potrebama premijera'

Obzirom da je i sam rekao da su svi članovi iznosili mišljenja na sjednicama Savjeta, da su rasprave bile žustre, a stav oko mjera nejedinstven, dakle nisu na Savjetu šutjeli, a u medijima "pljuvali", novinari su upitali zbog čega onda smatra da je povjerenje narušeno. Da li zbog toga što su te stavove iznosili javno, budući da je naglasio kako isti ti ljudi na svojim institutima ne smiju ni istupati bez odobrenja?

- Mi smo ih i poticali da nastupaju javno. No, jedno je nastupati u medijima, objašnjavati što je opasnost od virusa, kao što smo ih i poticali, a druga je stvar biti član Vladinog savjeta i javno prozivati Vladu. Meni je to kontradiktorno i teško razumljivo - rekao je. 

Ne zna kad će nova sjednica Savjeta biti, ali će petorku nazvati i vidjeti ostaju li u Savjetu ili ne. Nije mu jasno zašto su uopće tu informaciju pustili u medije. 

- Ne znam još ništa jer me ova situacija jučer zatekla, ne znam tko je to pustio u javnost i po meni je malo neobično da se s takvom informacijom izlazi prije nego su obavljeni razgovori sa svima. To je nekorektno prema onima s kojima taj razgovor nije obavljen, a čini mi se da je to minimum pristojnosti - poručio je.

Postoji mogućnost da ovih petero članova svojevoljno odluči napustiti Savjet zbog svega ovoga. U tom slučaju će Savjet, primjerice, ostati na samo jednom epidemiologu. Nenad Ban je već poručio da, što se njega tiče, on više nije član. Na pitanje hoće li "popuniti" to tijelo nekim drugim članovima, Frka Petešić je rekao da je to sad hipotetsko pitanje. 

- Trebam prvo vidjeti kako će se stvari odvijati nakon razgovora sa svima njima - poručio je. 

Na pitanje koja bi razlika bila da je za apel znao u subotu, obzirom da znanstvenik Ivan Đikić poručuje da je on o tome obavijestio Alemku Markotić, također članicu Znanstvenog savjeta, Frka je istaknuo kako on to nije znao. Đikić već danima upozorava premijera i na potencijalni sukob interesa Gordana Lauca i Dragana Primorca, koji su članovi Savjeta, a njihove privatne institucije provode testiranja. Frka kaže da je razgovarao s Đikićem oko toga i zahvalio mu što ih je upozorio na to.

- Kada se oformio Savjet nitko nije razmišljao o tome, kada je trebalo "gasiti požar", nitko nije išao za formalnim segmentom. Imate puno Savjeta u Hrvatskoj gdje nema izjava o sukobu interesa. Nazvao sam ministra Beroša i zamolio da pravna služba Ministarstva zdravstva pripremi dokument koji sam dobio u nedjelju, u međuvremenu se ovo dogodilo - rekao je i dodao kako potencijalni sukob interesa nije razlog zašto pojedini članovi žele izbacivanje nekih članova iz Savjeta. 

Plenković se riješio buntovnih znanstvenika, ostaju mu oni podobni. To je HDZ-ova država
Plenković se riješio buntovnih znanstvenika, ostaju mu oni podobni. To je HDZ-ova država

Osvrnuo se i na nabavku borbenih zrakoplova i rekao da je rok 12. prosinca te da ne može reći više od toga bez da ugrozi ishod koji mora biti vrlo stručno utemeljen.

- Svaka informacija koja bi sada bila iznesena bi kontaminirala proces koji bi bio poništen. Novac će biti osiguran kad se dovrši proces - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 162
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...