To je to što me zanima!

Nikada viđene fotografije Tita: Slavio je uz cigare i političare, a jeo je tortu s bubamarama

Berislav Badurina, šef Titova kabineta zadnje tri godine njegova života, ostavio je galeristu Toniju Politeu javnosti dosad nepoznate fotografije dva zadnja Brozova dočeka Dana mladosti, iz 1978. i 1979. godine
Vidi originalni članak

Današnji dan, 25. svibnja, bio je jedan od dva-tri glavna praznika u bivšoj državi. To je dan kad je obilježavan Titov rođendan, službeni, ne i pravi (stvarni dan njegova rođenja nitko ne zna, nagađa se o više od deset datuma). Tradicija je počela u Drvaru 1944., kad su proslavu omeli Nijemci čuvenim, neuspjelim, desantom. Do 1957. godine bila je to proslava predsjednikova rođendana, a onda ju je Josip Broz preimenovao u Dan mladosti. To je učinio kako bi istaknuo opći, a ne pojedinačni karakter proslave i pojačao razlike u odnosu na sovjetski kult ličnosti.

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 2

  • 25.05.2022.

    Tadašnja kp je bila mali švrćo prema današnjem hdzeu.

  • Rafo 25.05.2022.

    Ja sam radio i u OUR-u i u OOUR-u i u SOUR-u i imali smo samoupravljanje, radnički savjet, zbor radnika, direktora, tehničkog direktora i t.d. i uopće nije bio " neobično zamršen i teškim jezikom opisan sustav" kako piše u članku.

Komentiraj...
Vidi sve komentare