To je to što me zanima!

Nitko nije odgovarao za smrt 12 vatrogasaca na Kornatima

Prošlo je devet godina od tragičnog vatrogasnog desanta na Veli Kornat u kojem je 30. kolovoza 2007. poginulo 12 vatrogasaca JVP-a Šibenik i DVD-ova iz Tisnog i Vodica...
Vidi originalni članak

Prošlo je devet godina od tragičnog vatrogasnog desanta na Veli Kornat u kojem je 30. kolovoza 2007. poginulo 12 vatrogasaca JVP-a Šibenik i DVD-ova iz Tisnog i Vodica. Istine o uzrocima tragedije i dalje nema niti je itko proglašen odgovornim za smrt 12 mladih ljudi.

Danas na Kornatu obitelji poginulih vatrogasaca, njihovi kolege i prijatelji obilaze 12 kamenih križeva koje su sagradili u spomen na 12 heroja.

Za njih nema utjehe jer nitko nije odgovoran za smrt njihovih najmilijih. Sud je teretio vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavicu, kojeg je u rujnu 2013. Županijski sud u Zadru nepravomoćno oslobodio odgovornosti, pa je presuda ukinuta u travnju ove godine na Vrhovnom sudu, zbog “proceduralne pogreške”. Prema službenoj verziji za stradanje vatrogasaca je odgovoran eruptivni požar. Nediljko Pušić, umirovljeni časnik HV-a, smatra da su vatrogasci stradali od jedne od bombi koje su NATO-ovi avioni bacali u Jadran tijekom bombardiranja Srbije 1999.

- Pronašao sam dokument s međunarodne konferencije iz 2004. koji govori o čišćenju Jadrana od odbačenih neeksplodiranih bombi.

POGLEDAJTE VIDEO: Deveta godišnjica stradavanja vatrogasaca na Kornatima obilježena mimohodom

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U Jadranu je ostalo 231 bomba, a pronađeno ih je 236. Nikad nije pronađeno 15 bombi - kazao je.

Igor Marinović, otac stradalog Ivana Marinovića, smatra da je najvjerojatniji uzrok tragedije curenje kerozina iz helikoptera.

- Nama članovima obitelji poginulih nije važno od čega su oni stradali. Želimo znati istinu što se tad zbivalo i zašto im nije pružena pomoć iako su slali SOS pozive. Zašto su ostavljeni da skončaju u mukama? Liječnici koji su vještačili jasno su rekli da su bar dva vatrogasca, Marinko Knežević i Ante Juričev, mogli preživjeti kao i Frane Lučić, da im je pomoć pružena u roku dva sata od stradavanja.

Zašto se njihov “zlatni sat” pretvorio u 6 sati? To je pitanje na koje mi roditelji, obitelji poginulih želimo odgovor. I nikad nećemo pristati na to da nitko nije kriv - rekao je Marinović. Joško Klarić, otac poginulog Dine Klarića, upozorava da su spasiocima bile uskraćene informacije koje su mogle spasiti živote.

- Nisu imali ni nosila, s njima nije bio liječnik, a unesrećeni plaču i zapomažu. Prošli su takvu patnju kakvu mi ne možemo ni zamisliti - kazao je otac preminulog te dodao da želi znati zašto njegovom sinu i kolegama nitko satima nije pomagao.

Frane Lučić jedini je preživio požar

Frane Lučić (32) iz Tisnog jedini je vatrogasac koji je 30. kolovoza 2007. godine preživio tragični vatrogasni desant na Veli Kornat. Ogorčen je na teoriju o uzroku nesreće koja kaže da su mu kolege vatrogasci stradali od eruptivnog požara.

Idi na 24sata

Komentari 229

  • papaurban 31.08.2016.

    Naslov teksta glasi.."Nitko nije odgovarao za...(itd)". Pobogu ljudi kako će netko odgovarati kad se tolike godine nezna koji su uzroci i razlozi stradavanja vatrogasaca. Sve ovo do sada..koliko se meni čini..jest na nivou pretpostavke-ki. Kada se jasno i nedvosmislenu utvrde razlozi onda se treba postaviti pitanje i dati odgovor..sa kojim su zadatkom upućeni na Kornate i tko ih je tamo uputio. Tek tada se može govoriti o nečijoj..odgovornosti.

  • blanjalica 31.08.2016.

    Nažalost, nije istina za svačije uši, taman vam cijele familije nestale zbog posljedica te i takve istine. Možete me pljunut ali sve činjenice govore u prilog istog.

  • lilyan 31.08.2016.

    Najprije su zakazali zapovjednici koji su dozvolili da se djeca iz DVD-a ukrcaju u helikopter, znam o čemu pričam jer mjesto u kojem živim ima dugu tradiciju DVD društva i nema dječaka koji ljeto nije provodio volontirajući u DVD-u, bolje nego da šalabajza bez veze po selu, imali su obavezu primati pozive i biti logistika starijima čak bi išli s njima kao pozadina na manje požare-jednom je bio slučaj da su trebali ići helikopterom i zapovjednik je strogo zabranio bez obzira što su neki roditelji dali zeleno svjetlo.A što se tiče požara i kako su stradali to je očito vojna tajna jer su na teren odmah iza nesreće stupile specijalne postrojbe vojske i zabranile prilaz svima i policiji i vatrogascima. Najveći propust je napravljen nakon što su nastradali jer je spašavanje trajalo predugo a zašto-e mislim da će i to pitanje ostati zataškano a to je zapravo najbitnije u ovoj cijeloj priči jer postoji opravdana sumnja da su mogla biti spašena bar još 2 života da se na vrijeme reagiralo

Komentiraj...
Vidi sve komentare